fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTokom izolacije puna ili 70 odsto zarade

Tokom izolacije puna ili 70 odsto zarade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslodavci, koji rade i u vrijeme epidemije, dužni su da zaposlenom, koji je u karantinu ili obaveznoj samoizolaciji, isplate punu zaradu, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Iz UIP-a su portalu RTCG kazali da su poslodavci koji ne rade zbog zabrana koje je donijela Vlada, svim zaposlenim, pa i onima koji su u obaveznoj samoizolaciji ili karantinu, dužni da isplaćuju 70 odsto zarade.

Isto važi i za roditelje koji ne rade, jer imaju djecu mlađu od 11 godina.

Kako su objasnili iz UIP-a, Zakonom o radu je propisano da zaposleni ima pravo da odsustvuje sa rada u slučajevima privremene spriječenosti za rad zbog bolesti, povrede na radu ili u drugim slučajevima u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju.

Iz UIP-a su naveli da je jedna od situacija kada je zaposleni privremeno spriječen da radi da ima pravo na naknadu zarade u visini 100 odsto od osnova za naknadu predviđena Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju i u slučaju karantinskih bolesti.

„Imajući u vidu da je Pravilnikom o listi zaraznih bolesti nad kojima se sprovodi epidemiološki nadzor i protiv kojih se primjenjuju mjere sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti i definicijama slučajeva zaraznih bolesti prepoznat COVID-19, te da je Ministarstvo zdravlja 26. marta donijelo Naredbu o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID 19, zaposlenima u samoizolaciji i karantinu treba obezbijediti pravo na naknadu zarade u iznosu 100 odsto od osnova, kao i u slučaju ostalih karantinskih bolesti“, naveli su iz UIP-a.

Ako poslodavac ne obavlja rad zbog zabrane obavljanja djelatnosti, zaposleni koji su u samoizolaciji ili karantinu imaju pravo na 70 odsto osnova za naknadu.

„U ovoj situaciji poslodavac je dužan da zaposlenom uruči pisani akt koji sadrži razlog i trajanje prekida rada, kao i visinu naknade zarade“, rekli su iz UIP-a.

Za mišljenje u vezi sa primjenom određenih odredbi Zakona o radu i drugih propisa iz oblasti rada i zapošljavanja zaposleni se mogu obratiti Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a za uskraćivanje prava iz rada i po osnovu rada u konkretnim situacijama UIP-u.

Najčitanije