fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTelenor potvrdio najviše standarde iz oblasti bezbjednosti informacija i zaštite privatnosti

Telenor potvrdio najviše standarde iz oblasti bezbjednosti informacija i zaštite privatnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Telenor je uspješno prošla kroz postupak resertifikacije i još jednom potvrdila da posjeduje kvalitet poslovanja usklađen sa međunarodnim ISO standardima, saopštili su njeni predstavnici.

„Međunarodna akreditaciona kompanija Quality Austria obavila je sertifikacionu provjeru o tome kako se odnosimo prema pitanjima bezbjednosti informacija i zaštite privatnosti u našoj kompaniji, veoma bitnim za naš svakodnevni rad“, navodi se u saopštenju Telenora.

Pored redovne godišnje provjere usklađenosti procesa sa zahtjevima standarda ISO 27001, ove godine su u kompaniji imali i prvu sertifikacionu provjeru usklađenosti njihovih procesa i sa zahtjevima standarda ISO 27701.

Iz Telenora su objasnili da standard ISO 27001 obuhvata informatički, administrativni i fizički aspekt bezbjednosti informacija i Telenor Crna Gora je sertifkovana po zahtjevima ovog standarda još od 2016. godine.

ISO 27701 je novi standard u oblasti zaštite podataka o ličnosti prema EU GDPR regulativi, a Telenor je među prvim crnogorskim kompanijama koje su dobile ovaj sertifikat. On predstavlja uvjerenje o pouzdanosti i pruža istinski međunarodni pristup zaštiti privatnosti kao proširenju informacione bezbjednosti.

„Rezultat je očekivan – još jednom smo dobili potvrdu da su naši procesi i sistemi u potpunosti u skladu sa pomenutim standardima. Dodatno, dokazali smo da smo kao organizacija spremni da odgovorimo na potencijalne rizike, a da pri tom značajnije ne mijenjamo postojeće interne procedure i dosadašnji način rada“, rekli su iz Telenora.

Izvršni direktor Telenora, Branko Mitrović, kazao je da, s obzirom na promjenljiv bezbjednosni ambijent koji proizilazi iz pandemije, ova ponovna sertifikacija potvrđuje njihovu posvećenost zaštiti informacija, osiguravajući da su njihovi procesi sofisticirani.

foto: Telenor

„Od prvog sticanja sertifikata, nastavljamo da razvijamo i poboljšavamo naše procese, kako bismo osigurali da naše procedure ostanu efikasne, sigurne i efektne u svijetlu novonastalih poslovnih potreba. Želio bih da se zahvalim svim kolegama koje su učestvovale u procesu na odlično obavljenom poslu“, rekao je Mitrović.

On je kazao da su još jednom dokazali da prepoznaju vrijednost kako svojih, tako i informacija naših korisnika, kao i da su svi sistemi i procedure bezbjednosti informacija i zaštite privatnosti u Telenoru u skladu sa međunarodnim standardima i principima kojima se uređuje ta oblast.

U nedavno završenom procesu učestvovale su, osim internog tima za provjeru, i kolege iz timova bezbjednosti, korporativnih poslova, veleprodaje, biznis prodaje, direktne prodaje mrežne i IT infrastrukture, komunikacija, finansija i ljudskih resursa.

Vođa tima za proces sertifikacije, Ljubomir Dujović, saopštio je da je potvrda sertifikata ISO 27001 i dobijanje novog sertifikata ISO 27701 jedna od ključnih aktivnosti kojima dokazuju svoju posvećenost stvaranju kulture bezbjednosti informacija i zaštite privatnosti u svim njihovim operacijama.

foto: Telenor

„Informacije kojima raspolažemo i upravljamo čuvaju se i obrađuju u skladu sa najboljom industrijskom praksom, dok interni procesi i upravljanje rizicima u domenu bezbjednosti informacija i zaštite privatnosti u potpunosti prate zahtjeve standarda. Ono za šta smo dobili posebnu pohvalu je izuzetan timski rad, kojim smo potvrdili spremnost da reagujemo u svim situacijama, i što je najvažnije, kontinuitet u pružanju vrhunske usluge korisnicima”, naveo je Dujović.

Dobijanju sertifikata prethodio je proces provjere, koja je obuhvatila mrežnu i IT infrastrukturu na kojima se nalaze podaci o poslovnim i fizičkim korisnicima, kao i procedure za zaštitu povjerljivosti, integriteta i dostupnosti ličnih podataka i drugih informacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije