fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTelekom prvi operator u Crnoj Gori koji organizuje 5G testiranje u više...

Telekom prvi operator u Crnoj Gori koji organizuje 5G testiranje u više gradova

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski Telekom je postavio prve 5G bazne stanice na više lokacija u Crnoj Gori, čime će ta kompanija biti prvi operator u zemlji koji će organizovati testiranje 5G mreže u realnim uslovima.

Iz Telekoma je saopšteno da će testiranje sprovoditi u više gradova i na 2.1 GHz srednjem frekvencijskom spektru, koji je u ovom trenutku dostupan korisnicima.

„Telekom proaktivno radi na tome da svojim korisnicima omogući pristup 5G mreži, većim brzinama i superiornom korisničkom iskustvo i prije nego što se stvore uslovi za implementaciju 5G mreže u cijeloj zemlji i u punom kapacitetu“, navodi se u saopštenju.

Crna Gora, kako su podsjetili, još čeka na stvaranje regulatornih i tehničkih uslova za implementaciju 5G mreže na nivou države, kada će se kroz aukciju spektra operatorima na raspolaganje staviti 3.5 GHz-ne frekvencije.

Kao dio Deutche Telekom grupe, koja je 5G mrežu pustila ili testirala u većini zemalja u kojima posluje, od Njemačke, preko Hrvatske i Austrije, do Sjedinjenih Američkih Država (SAD) – Crnogorski Telekom na raspolaganju ima znanje i tehnologije koje mu omogućavaju da u kratkom roku reaguje na zahtjeve tržišta i korisnika.

„Pripreme za testiranje realizujemo sa partnerima iz kompanije Ericsson Nikola Tesla koji su obezbijedili opremu po svim tehnološkim i bezbjednosnim standardima Evropske unije – 5G mreža dostupna je u 24 od 27 zemalja EU – a kako bi testiranje mreže proteklo neometano i u skladu sa svim domaćim propisima, blisko sarađujemo sa Agencijom za elektronske komunikacije (EKIP)“, navodi se u saopštenju.

Telekom tako ne samo što će biti prva kompanija koja je testirala 5G mrežu u više gradova, već će nastaviti da radi na tome da korisnicima pružimo maksimum koristeći tehnologiju koja im je na raspolaganju, pripremajući se naravno i za komercijalno puštanje 5G mreže kada se za to stvore neophodni preduslovi.

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, poručila je da se tehnologija razvija toliko brzo da se vrijeme primjene i prihvatanja novih tehnologija mora drastično smanjiti ukoliko se ne želi da kao zemlja i društvo izgubi korak sa svijetom, u kojem 5G postaje standard i uslov bez kojeg nema razvoja privrede i ekonomije.

Iz Telekoma su podsjetili da na razvoju sopstvene 5G mreže i pripremama za njeno dovođenje u Crnu Goru rade već nekoliko godina. Pripreme za 5G započeli su unapređivanjem 4G mreže, kada su prvi u Crnoj Gori u mobilnoj mreži postigli brzine od 925 Mbps, dvostruko veće od prethodno izmjerenih u našoj zemlji.

„Postizanjem ovih rekordnih brzina u realnim uslovima i na uređajima dostupnim korisnicima, Telekom je demonstrirao kapacitete svoje mobilne mreže i otišao korak dalje u unapređenju korisničkog iskustva“, dodaje se u saopštenju.

Mreža pete generacije, kako se zaključuje, korisnicima će u budućnosti donijeti brzine i do nekoliko gigabita po sekundi, bolju povezanost, komunikaciju ne samo između mobilnih i pametnih uređaja, već i između automobila, kućnih aparata i industrijskih pogona.

Najčitanije

oblačno vrijeme vremenska prognoza

Danas promjenljivo, do 20 stepeni

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas prijepodne će biti dužih sunčanih perioda, dok...