fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTelekom omogućava najveće prosječne brzine interneta

Telekom omogućava najveće prosječne brzine interneta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mobilna mreža Crnogorskog Telekoma i ove godine korisnicima omogućava najveće prosječne brzine interneta na čitavoj teritoriji Crne Gore, kako u gradovima tako i u vangradskim zonama i na putevima, saopšteno je iz te kompanije.

Oni su kazali da su rezultati mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža, koje je početkom godine sprovela Agencija za elektronske komunikacije (EKIP), pokazali da je Telekom najbržu 4G mrežu u Crnoj Gori imao i prošle godine.

Iz kompanije su naveli da je mjerenje pokazalo da najveće prosječne brzine Telekom bilježi u vangradskim zonama i na putevima u Crnoj Gori, 17,6 megabita po sekundi (Mbps) za preuzimanje podataka, što je 41 odsto brže od drugorangiranog operatora, i 28 Mbps u smjeru od korisnika, što je za čak 152 odsto brže od drugih.

„Prosječna brzina preuzimanja podataka u 4G mreži Telekoma u gradovima iznosi 19,8 Mbps, što je 26 odsto brže od drugorangiranog operatora prema zvaničnim podacima EKIP-a, dok je sa prosječnom brzinom od 31,1 Mbps za slanje podataka Telekom brži 29 odsto. Srednja brzina mreže Telekoma na nivou Crne Gore iznosi 18,6 Mbps kada je riječ o preuzimanju podataka, i 29,4 Mbps za njihovo slanje, što je 26 odsto, odnosno 71 odsto brže od sljedeće prosječne brzine“, rekli su predstavnici telekomunikacione kompanije.

Pokrivenost 4G mrežom Crnogorskog Telekoma, prema izvještaju EKIP-a, iznosi preko 99 odsto u gradskim zonama i preko 96 odsto na putevima.

Telekom je, kako je pokazalo istraživanje, prema svim kriterijumima ispunio zahtjeve iz odobrenja za korišćenje radio-frekvencija koje je EKIP postavio pred crnogorske operatore, koji se odnose na kvalitet i brzinu prenosa podataka u mobilnoj mreži, ali i na pokrivenost 4G mrežom.

Direktorica Sektora tehnike u Crnogorskom Telekomu, Valentina Radulović, kazala je da je činjenica da ta kompanija dvije godine zaredom ima najbržu 4G mrežu u Crnoj Gori rezultat niza dobrih strateških odluka i ulaganja u razvoj mobilne mreže, koji za cilj imaju pružanje najkvalitetnijih usluga i servisa u zemlji.

„Da korisnici prepoznaju kvalitet mobilne mreže Telekoma govori podatak da je u prethodnoj godini Telekom zabilježio najviše internet saobraćaja, odnosno najveći protok gigabajta kroz mobilnu mrežu, u Crnoj Gori. Istovremeno, Telekom ima najveći broj korisnika mobilnog interneta u zemlji, pa ti podaci kada se ukrste dovoljno govore o pouzdanosti i kvalitetu 4G mreže“, rekla je Radulović.

Ona je poručila da će Telekom nastaviti razvoj mreže kako bi građanima omogućio pristup servisima i tehnologijama budućnosti.

EKIP je mjerenja parametara kvaliteta servisa mobilnih mreža u Crnoj Gori sproveo u svim opštinama i duž najvažnijih putnih pravaca u Crnoj Gori, u dužini od oko šest hiljada kilometara.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...