fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTehnopolis postao počasni član ICT Cortexa

Tehnopolis postao počasni član ICT Cortexa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inovaciono-preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis postao je počasni član klastera ICT Cortex, čiji razvoj je podržao kroz nekoliko aktivnosti.

IPC Tehnopolis je, kako je saopšteno, imajući u vidu značaj djelovanja jednog takvog IT klastera u Crnoj Gori, kao i činjenicu da je jedna od prioritetnih oblasti S3 strategije pametne specijalizacije informaciono-komunikaciona tehnologija, podržao razvoj klastera kroz nekoliko aktivnosti.

Koordinator Centra za razvoj preduzetništva i upravljanje projektima u Tehnopolisu, Aleksandar Janičić, kazao je da je kroz aktivnosti u okviru projekta 2CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment Enhanced Tehnopolis podržao osnivanje klastera i učestvovao u izradi Strategije razvoja ICT Cortex-a, koja predstavlja ključni dokument u procesu njihovog razvoja u narednih deset godina.

“Kako bi aktivnosti bile implementirane planiranom dinamikom, priveden je kraju i proces angažovanja klaster menadžera koji će da sprovodi navedenu strategiju i da pruži podršku ostatku menadžment tima u procesu razvoja klastera prema definisanim smjernicama”, navodi se u zajedničkom saopštenju Tehnopolisa i ICT Cortexa.

U cilju postizanja bolje vidljivosti procesa i povezivanja klastera sa programskim područjem i evropskom IT zajednicom, biće potpisan i memorandum o saradnji tri IT klastera – u Mostaru, Tuzli i Crnoj Gori.

Janičić je kazao da će na taj način biti kreirani preduslovi za unapređenje saradnje između IT sektora programskog područja.

Dodatno, Tehnopolis će u novembru obezbijediti prisustvo predstavnika ICT Cortex na ključnom događaju u ICT sektoru u Evropi – Web Summit-u, koji će se održati u Lisabonu, a sve u cilju promocije klastera i njegovih članica na međunarodnom tržištu.

Janičić je rekao da je zadovoljan što je ICT Corex prepoznao podršku Tehnopolisa, te da je velika čast biti njihova počasna članica.

Izvršni direktor ICT Cortex-a, Tarik Zaimović, naveo je da je upravo pomenuta podrška razlog zbog čega je Upravni odbor (UO) ICT Cortex-a donio odluku da IPC Tehnopolis postane počasna članica klastera, kao i da je siguran da će u narednom periodu saradnju sa Tehnopolisom intenzivirati i zajednički realizovati brojne aktivnosti.

Zaimović je rekao da je zadovoljan što je IPC Tehnopolis prepoznao značaj postojanja ICT klastera u Crnoj Gori i kroz program podrške omogućio funkcionisanje dobrog dijela sprovedenih aktivnosti udruženja.

Kako je Zaimović naveo, u planu je i kreiranje IT Manifest dokumenta u okviru koga će ICT Cortex, zajedno sa Tehnopolisom i ostalim strateškim partnerima iz IT zajednice, definisati prioritetne projekte i ključne tačke razvoja IT sektora u Crnoj Gori.

Pristupnicu za počasno članstvo u ICT Cortex-u su potpisali Tarik Zaimović ispred klastera i Aleksandar Janičić ispred Tehnopolisa, nakon čega su prisutni obišli infrastrukturne kapacitete IPC Tehnoplis – Biotehnološku laboratoriju BioLab, TechLab i Data centar.

Projekat 2CODE, koji je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije, ima za cilj da doprinese jačanju infrastrukture i kapaciteta organizacija u svrhu poboljšanja usluga podrške razvoja poslovnog okruženja u prekograničnom području (Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora).

Konferencija je organizovanu u okviru programa obilježavanja pet godina rada IPC Tehnopolis.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...