fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTE ostvarila najbolji rezultat u prošloj godini

TE ostvarila najbolji rezultat u prošloj godini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Termoelektrana (TE) Pljevlja je u prošloj godini ostvarila najbolji proizvodni rezultat od početka rada, sa proizvodnjom od 1,49 miliona megavat sati (MWh) električne energije, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

„TE je, tokom prošle godine, premašila proizvodni plan i proizvela 12,94 odsto više energije u odnosu na projektovane količine. U TE je prozivedeno više od 50 odsto ukupne proizvodnje EPCG“, navodi se u saopštenju.

Od planiranih 2,99 miliona MWh električne energiji, svi proizvodni objekti EPCG su tokom prošle godine proizveli 2,82 miliona MWh, odnosno 94,3 odsto projektovanih količina.

„Prošla godina je bila posebno uspješna u TE Pljevlja, koja je proizvodnjom 1,49 miliona MWh električne energije ostvarila najbolji proizvodni rezultat od početka rada“, kazali su iz EPCG.

Proizvodnja TE posebno je dolazila do izražaja u sušnom periodu koji je obilježio dobar dio prošle godine, te u vrijeme godišnjih i kapitalnih remonata hidroenergetskih objekata.

„Tokom svih mjeseci, osim u vrijeme dvomjesečnog planskog zastoja u aprilu i maju, zbog redovnog godišnjeg remonta, TE je premašila proizvodni plan, pa je ukupno gledano u prošloj godini u Pljevljima proizvedeno 12,94 odsto više energije u odnosu na projektovane količine“, naveli su iz EPCG.

Oni su dodali da je u toku implementacija dva projekta usmjerena na zaštitu sredine za TE Pljevlja, u vrijednosti od 65 miliona EUR. Projekat ekološke rekonstrukcije je vrijedan 45 miliona EUR, a nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac 21 milion.

„Oba projekta su uveliko u fazi implementacije i do sada je od planiranih 65 već uloženo preko 25 miliona EUR, od čega u projekat ekološke rekonstrukcije preko 11 miliona. Ekološka rekonstrukcija obuhvata izgradnju sistema za odsumporavanje i denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda“, saopšteno je iz EPCG.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...