fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTaksisti neće podizati cijene

Taksisti neće podizati cijene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Taksisti neće organizovati nove proteste i podizati cijene svojih usluga, jer su zadovoljni angažovanjem resornih ministarstava u vezi sa njihovim problemom, tvrdi predsjednik Odbora taksi prevoza pri Uniji poslodavaca, Dejan Nuculović.

Kako je Vijestima kazao, on je saradnicima iz Unije poslodavaca u ponedjeljak održao sastanak sa predstavnicima ministarstava kapitalnih investicija, finasija i ekonomskog razvoja.

On je naveo da su zadovoljni sa zaključcima sastanka jer su iz Ministarstva finansija poručili da će amandmandski djelovati na Predlog izmjena i dopuna zakona o akcizama, tako što će uvrstiti djelatnost taksi usluga u pogledu povraćaja dijela plaćene akcize za gorivo.

Ranije je iz tog Ministarstva saopšteno da su predlogom zakona precizirani dokazi koji bi kupci gasnih ulja, odnosno taksi prevoznici, bili dužni da podnesu nadležnom carinskom organu.

”Ključni su dokazi o registraciji za obavljanje djelatnosti taksi prevoza, o prijavljenim prihodima poreskom organu za prethodnu godinu, dostavljanja podatka o ostvarenom prometu na osnovu kojeg se traži povraćaj i fiskalizovani račun”, saopštili su ranije iz Ministarstva finansija.

Nuculović je kazao da će zbog dinamike amandmanski djelovati i sve dalje će zavisiti od Skupštine i sjednice na kojoj će se verifikovati predlozi za pomoć ugroženim prevoznicima.

On je dodao da očekuju da će svi fiskalizovani taksi prevoznici dobiti pomoć po vozilu.

U skupštinskoj proceduri od 4. marta nalazi se predlog izmjene Zakona o akcizama koji je predložila Vlada, a koji omogućuje smanjenje akciza za 40 odsto. Skupštinski Odbor za ekonomiju prihvatio je jednoglasno u načelu taj predlog Vlade, ali je i dalje neizvjesno kada će ga parlament usvojiti, jer se nalazi u političkoj blokadi.

Nuculović je poručio da su razočarani odnosom opština koje, kako je naveo, nijesu imale sluha za njihove zahtjeve.

”Nijesmo jedino svih ovih dana zadovoljni pojedinim opštinama kojima smo se obraćali za pomoć u vidu smanjenja pojedinih komunalnih taksi, a posebno smanjenje cijene taksi stajališta. U pojedinim opštinama, kao u Budvi, visina cijene taksi-stajališta po vozilu iznosi 300 EUR. Zbog ekonomske krize mi nijesmo u situaciji da plaćamo tolike namete i očekivali smo smanjenje cijene do oporavka i prolaska krize”, rekao je Nuculović.

Cijene taksi-prevoza u Podgorici u zavisnosti od tarife po kilometru iznose od 50 centi, koliko se naplaćuje i start, do 70 centi. Najnovija poskupljenja goriva su iskoristili neki taksi-prevoznici da podignu cijenu svojih usluga za po deset centi.

Odlukom koju je sredinom 2019. godine usvojila Skupština Glavnog grada predviđeno je da maksimalna cijena po pređenom kilometru može biti do EUR, a minimalna 50 centi, a isto tolikom rasponu se naplaćuje i start. U drugoj tarifi, start i pređeni kilometar naplaćuje se u rasponu od 60 centi do EUR, a u vožnji van grada od 40 centi do EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije