fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetsko tržište dronova će se utrostručiti

Svjetsko tržište dronova će se utrostručiti

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Svjetsko tržište dronova za civilne namjene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručiće se u narednih deset godina, na 14,3 milijarde USD.

Međutim, američki zvaničnici upozoravaju na bezbjedonosne rizike.

“Procenjuje se da će tržište ove godine dostići vrijednost od 4,9 milijardi USD, a u narednim podržaće ga postupno otvaranje američkog vazdušnog prostora i pojačana upotreba u komercijalnim industrijama”, navodi se u studiji kompanije za analize u vazduhoplovstvu, Teal Group.

Objava izveštaja vremenski se poklopila s pojačanim strahovima američkih vlasti i kompanija za bezbjednost, budući da bi Peking preko bespilotnih letjelica, proizvedenih u Kini, mogao doći do osetljivih podataka i snimaka.

“Kineski proizvođači opremaju tri četvrtine svjetskog komercijalnog i potrošačkog tržišta”, rekao je autor studije Fil Finegan iz Teal Group.

U maju je američko Ministarstvo nacionalne
bezbjednosti upozorilo domaće kompanije da bespilotne letjelice proizvedene u Kini predstavljaju rizik za njihove podatke.

Kineski proizvođač bespilotnih letelica DJI, koji je u središtu kritika, nazvao je bezbjedonosne strahove lažnim i pogrešnim.

Najčitanije