fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvi zainteresovani da dostave pitanja iz oblasti intelektualne svojine

Svi zainteresovani da dostave pitanja iz oblasti intelektualne svojine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo ekonomije pozvali su zainteresovanu javnost da elektronskim putem dostave pitanja iz oblasti prava intelektualne svojine, na koja će odgovori biti blagovremeno objavljeni na različitim društvenim platformama.

Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo povodom svjetskog dana intelektualne svojine, koji se obilježava u nedjelju, organizuju online forum pod nazivom Pravo intelektualne svojine – šta je potrebno da znamo prije ulaska u EU.

“Tim povodom pozivamo zainteresovanu javnost da elektronskim putem dostavi pitanja iz oblasti prava intelektualne svojine, a relevantni sagovornici na ovu temu, predstavnici Ministarstva ekonomije i pregovaračke strukture za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU), će im u najkraćem roku odgovoriti”, navodi se u saopštenju Generalnog sekretarijata.

Sva pitanja i nedoumice u vezi sa tom temom zainteresovani mogu uputiti putem Facebook naloga Sektora za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata https://www.facebook.com/me4eu/ ili na mejl [email protected].

Pitanja se mogu postaviti do četvrtka do 12 sati, a odgovori će biti blagovremeno objavljeni na sajtovima www.eu.me i Ministarstva ekonomije, kao i na Facebook stranici @me4eu i nadležnog resora.

“S ciljem dostizanja evropskih standarda, Crna Gora u procesu pristupanja EU, u okviru Poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine, radi na tome da jasno definiše granice dozvoljenog i savjesnog postupanja u toj oblasti”, navodi se u saopštenju.

Pravo intelektualne svojine je, kako su objasnili, pravo “svojine” nad individualnim kreacijama.

“Iako neopipljiva u fizičkom smislu, ima sve karakteristike imovine i može se kupiti, prodati, licencirati, zamijeniti, pokloniti, naslijediti kao i svaka druga svojina”, rekli su iz Generalnog sekretarijata.

Pravo intelektualne svojine omogućava da kreativnost i inovativnost vrijede više, time što, kroz suzbijanje piraterije, kopiranja, falsifikovanja ili zloupotrebe autorskih djela, štiti ideju i znanje stvaraoca, dok sa druge strane, omogućava odgovarajuću naknadu za njegov intelektualni rad.

Najčitanije