fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSuše smanjile rod pšenice

Suše smanjile rod pšenice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na regionalnim i svjetskim produktnim berzama prethodne sedmice je došlo do novog rasta cijene pšenice, zbog nižeg roda od očekivanog, što može uticati na ostanak visokih cijena brašna pa čak i na njihovo novo povećanje.

Pekari zbog ograničenja cijena hljeba u pregovorima sa Vladom traže da im se nadoknade troškovi, saznaju Vijesti.

U izvještaju Produktne berze iz Novog Sada navedeno je da je kod njih prošle sedmice došlo do rasta cijena pšenice 7,5 odsto, što se preliva na cijenu hljebnog brašna.

Rast cijena skoro svih žitarica, soje i suncokreta traje od kraja prošle godine, a uticalo je na poskupljenje brašna, hljeba, ulja i stočne hrane, a indirektno i na veće cijene mesa, mlijeka i jaja, kao i industrijskih prehrambenih proizvoda koji sadrže ove sastojke.

Crna Gora proizvodi neznatne količine ovih proizvoda, pa je njeno tržište potpuno zavisno od uvoza brašna, ulja i stočne hrane.

Zbog rasta cijena ulja i 40 odsto, brašna i hljeba oko 20 do 30 odsto, kao i drugih namirnica Vlada je obezbijedila pomoć za oko 25 hiljada socijalno ugroženih porodica sa bonovima u vrijednosti od 30, 50 ili 100 EUR za kupovinu prehrambenih proizvoda i devet trgovačkih lanaca koji su se prijavili za ovaj projekat.

Najugroženijim porodicama je podijeljeno 64 hiljade litara jestivog ulja. Vlada je takođe zbog rasta cijene hljeba donijela odluku o ograničavanju njegovih cijena što je počelo da se primjenjuje od 2. avgusta.

Cijena hljeba od 500 do 600 grama ograničena je na 50 centu po komadu, a od 300 do 400 grama na 40 centi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije