fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSumnjaju na zloupotrebe položaja u vezi sa potrošnjom radnih sati TE

Sumnjaju na zloupotrebe položaja u vezi sa potrošnjom radnih sati TE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija dostavilo je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) informaciju o indicijama o postojanju krivičnog djela zloupotrebe položaja u vezi sa potrošnjom radnih sati Termoelektrane (TE) Pljevlja, kao i pokrenutom ekološkom rekonstrukcijom postojećeg bloka.

Ministarstvo je, kako pišu Vijesti, Informaciju sa pratećom dokumentacijom SDT-u dostavilo radi postupanja u skladu sa nadležnostima tog tužilaštva.

Kao razlog za dostavljanje Informacije, Ministarstvo je, između ostalog, navelo činjenicu da je do kraja prošle godine potrošeno dozvoljenih 20 hiljada sati ta rad TE i nastavljen njen rad, iako je te sate trebalo racionalno trošiti do kraja 2023. godine, čime su prekršene obaveze Crne Gore kao članice Evropske energetske zajednice (EEZ).

“Ekološka rekonstrukcija TE pokrenuta je sa ozbiljnim zakašnjenjem i bez kvvalitetno urađenog projekta, koji bi garantovao da će, nakon rekonstrukcije, Blok I zadovoljiti granične vrijednosti zagađujućih materija, shodno direktivama Evropske unije (EU)”, navodi se u Informaciji resora ministra Mladena Bojanića u koju Vijesti imaju uvid.

Posao ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja od 54 miliona EUR dobio je konzorcijum u kojem su kineski DEC international, Bemax, BB Solar i podgorička firma Permonte.

Iz Ministarstva su podsjetili da je od 1. januara 2018. godine do 31. decembra 2023, rad TE redukovan na ukupno 20 hiljada sati, u skladu sa odlukama EEZ. TE je od 2018. do kraja prošle godine ostvarila najveće proizvodnje električne energije od početka rada.

“Iz ovoga proizilaze osnovi sumnje da je poslovodstvo Elektroprivrede (EPCG) svjesno, i uz puno znanje o svim negativnim posljedicama po državu, zbog kršenja preuzetih obaveza kod EEZ, rad TE projektovalo na način da potroši sve radne sate do kraja prošle godine”, dodali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, to je urađeno uz puno znanje ranije Vlade i Ministarstva ekonomije.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...