fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSumnjaju da su Nurković i Parača zloupotrijebili službeni položaj

Sumnjaju da su Nurković i Parača zloupotrijebili službeni položaj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odjeljenje za borbu protiv korupcije Ministarstva kapitalnih investicija dostavilo je Vrhovnom državnom tužilaštvu dvije informacije o sumnjama o postojanju krivičnih djela u vezi sa rekonstukcijom dionice puta Lubnice – Jezerine i tendera Crnogorskog elektrodistributivnog sistema za nabavku mjernih brojila.

Načelnik Odjeljenja za borbu protiv korupcije, Milorad Milošević, saopštio je da je prva informacija dostavljena vršiteljki dužnosti VDT-a, Maji Jovanović, 4. marta, a odnosi se na osnovane sumnje o postojanju krivičnih djela u produženom trajanju o zloupotrebi službenog položaja i nesavjesnom radu u službi bivšeg ministra saobraćaja, Osmana Nurkovića i bivšeg direktora Uprave za saobraćaj, Sava Parače u vezi sa izgradnjom tunela Klisura i rekonstukcije dionice puta Lubnice – Jezerine.

„Rekonstrukcija je ugovorena 2016. godine za iznos od 34,7 miliona EUR, a nakon pet godina neizvjestan je završetak tog projekta, iako će država morati da plati Euroasfaltu najmanje još 20 miliona EUR u odnosu na prvobitnu cijenu“, rekao je Milošević na konferenciji za novinare.

On je objasnio da su to dodatni troškovi koji će biti isplaćeni Euroasfaltu za dodatne radove.

„Najgore je što je neko bio pet godina ovdje i nije ukazao na tako nešto. U pitanju su dodatni radovi, ali neko ko je na početku radio nije predvidio sve kako treba“, saopštio je Milošević.

On je kazao da u tom Odjeljenju osnovano sumnjaju da su Nurković i Parača koristili svoj položaj za zaključivanje i realizaciju složenog infrastrukturnog projekta iako je bilo jasno da se on neće realizovati u dogovorenim rokovima, čime su svjesno i moguće namjerno omogućili štetne posljedice i ugrozili javni interes.

„Osnovano sumnjamo da je Nurković od 2016. do 2020. godine kao službeno lice propustio da prijavi krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a koje je počinio Parača povodom projektovanja i izgradnje pojedinih dionica na relaciji Lubnice – Jezerine“, precizirao je Milošević.

On je naveo da je druga informacija predata VDT-u 11. marta i odnosi se na sumnje o postojanju krivičnih djela, povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti zainteresovanih ponuđača, prevarnih radnji uoči i tokom organizacije tendera CEDIS-a, 2018. i 2019. godine, moguće zloupotrebe procijenjene vrijednosti tendera i dijela službenih ovlašćenja, u vezi sa nabavkom mjernih brojila i realizacijom AMM projekta – proširenje treće faze.

„Ugovor o nabavci robe AMM sistem za srednjenaponska mjesta, vrijedan 2,62 miliona EUR, sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV) krajem oktobra 2018. godine potpisali su bivši izvršni direktor CEDIS-a, Zoran Đukanović i izvršni direktor danilovgradske firme Mezon, Nikola Kovačević, koja je bila vodeći član konzorcijuma Mezon- Enerdat-S“, precizirao je Milošević.

Prema njegovim riječima, troškovi instalacije mjernih uređaja na tom javnom tenderu bili su značajno skuplji od samih mjernih uređaja, što je, kako je ocijenio, prosto nevjerovatno.

„Nezavisna Komisija CEDIS-a, čiji smo izvještaj proslijedili VDT-u, je utvrdila da nije trebalo potpisati ugovor o nabavci robe, već obustaviti postupak javne nabavke i raspisati dva nova tendera, jedan za nabavku robe i drugi za nabavku usluge”, rekao je Milošević.

Drugi tender CEDIS-a oglašen 31. decembra 2019. godine, a koji je predmet ove informacije, obustavljen je godinu kasnije.

„Odjeljenje za borbu protiv korupcije je za 14 mjeseci rada tužiocima dostavilo ukupno 15 informacija sa dokumentima i konkretnim prilozima koje ukazuju na moguće postojanje krivičnih djela. Iskreno se nadamo da će novi čelnici tužilačkih organizacija uticati da se ove naše inicijative što prije razmotre ne bi li se zaustavila dosadašnja praksa da izviđaji traju unedogled ili do moguće zastare konkretnog krivičnog djela“, rekao je Milošević.

On je kazao da je ukupno šest informacija predato Skupštini.

„Parlamentarcima nijesmo predali posljednje dvije informacije, ali ćemo to vrlo rado uraditi ukoliko bilo koji poslanik iskaže, makar deklarativno, interesovanje za iste“, dodao je Milošević.

On je kazao da je jedna informacija koja se ticala izvoza rude u Češku odbijena, za neke su pokrenuti izviđaji, dok za neke nemaju nikakve informacije.

Sekretarka Odjeljenja Milena Žižić, kazala je da je ideja tog Odjeljenja bila da se sva moguća koruptivna ponašanja prate, od samog nastavka pojedinih ugovora, tendera, tenderske dokumentaicje i svih koji su iole označavali neke moguće koruptivne radnje, ne samo u okviru resora, nego u svim društvima nad kojima Ministarstvo vrši nadzor.

“Nijesmo bili u mogućnosti da dođemo do velikog broja podataka, koji su bili internog karaktera”, rekla je Žižić.

Ona je navela da je sama ideja nastanka Odjeljenja bila da u ranoj fazi uvide neke rizike koji mogu dovesti do koruptivnog ponašanja, nepozizma, kao i velikih korupcionaških afera.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije