fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSumnja se na pronevjeru oko 200 hiljada EUR poslatih radnicima

Sumnja se na pronevjeru oko 200 hiljada EUR poslatih radnicima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bjelopoljac Suad Pilica uhapšen je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) zbog sumnje da je, kao predstavnik Turističko-ugositeljskog preduzeća (TUP) Brskovo pronevjerio oko 200 hiljada EUR novca građana, datih iz budžeta Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Prema saznanjima Vijesti, sumnjiče ga da je potrošio novac koji je Ministarstvo namijenilo tom turističko-ugostiteljskom preduzeću Brskovo u stečaju, u kom je predsjednik Odbora direktora.

Nakon saslušanja u SDT-u, određeno mu je zadržavanje do 72 sata.

Izvor Vijesti saopštio je da će specijalni tužioci predložiti sudiji za istragu da Pilici odredi pritvor.

SDT sumnjiči Pilicu da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Sagovornik uključen u istragu rekao je Vijestima da je krivičnu prijavu protiv Pilice podnijelo Ministarstvo finansija, na čijem čelu je Milojko Spajić.

”Spor Ministarstva sa Pilicom traje godinama. Oni su od njega potraživali oko 209 hiljada EUR, koje su uplatili za radnike TUP Brskovo, a koje je on, kako se sumnja, nenamjenski potrošio. Nije vraćao ni novac koji je bio obavezan po reprogramu da vrati”, objasnio je sagovornik iz Uprave policije.

Nakon višegodišnjih pregovora prethodnika, tokom kojih Pilica nije poštovao dužničko-povjerilački odnos, aktuelno ministarstvo odlučilo je da podnese krivičnu prijavu zbog zloupotrebe.

On je dodao da je na imovinu firme u kojoj je Pilica odgovorno lice stavljena hipoteka.

”Ministarstvo je blokiralo njegovu imovinu, da bi imali mogućnost da se naplate”, dodao je sagovornik.

Za krivično djelo koje specijalni tužioci Pilici stavljaju na teret zaprijećena je kazna zatvora od dvije do deset godina.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, Pilica je predsjednik i član Odbora TUP Brskovo u stečaju, članovi Odbora su i Amel Pilica i Velibor Kljajević, a izvršni direktor i sekretar je Momčilo Knežević.

Prema javno dostupnim podacima, TUP Brskovo je još 2009. godine imalo oko 400 hiljada EUR duga, od čega su kreditne obaveze prema budžetu bile 209,5 hiljada, a poreske 191,4 hiljade.

Spor sa Pilicom imaju i bivši radnici TUP Brskovo, u čijem sklopu je bio i hotel Bijela rada, koji godinama imaju neisplaćena potraživanja iz radnog odnosa.

Oni su javno optužili Pilicu da je Privrednom sudu dostavljao lažna dokumenta i ugovore o cesiji, kako bi izbjegao da im isplati novac, na što je obavezan i sudskim odlukama.

Ti radnici traže potraživanja po presudama iz 2014. godine, a odnose se na dugovanja od 2008. godine i ranije.

TUP Brskovo duguje im za neisplaćeni prekovremeni rad i otpremnine. Ta kompanija nekada je zapošljavala više od stotinu radnika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije