fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySuđenje optuženima u slučaju Primorka krajem novembra

Suđenje optuženima u slučaju Primorka krajem novembra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Suđenje optuženima u predmetu Primorka, koji se terete da su malverzacijama oštetili državnu kasu za 6,65 miliona EUR, zakazano je za 29. novembar pred Višim sudom.

Prema navodima optužnice, koja je potvrđena sredinom marta, malverzacijama bivšeg izvršnog direktora NLB-a Črtomira Mesariča državna kasa je oštećena za 6,65 miliona EUR u korist banke kojom je taj optuženi rukovodio, piše Pobjeda.

Osim Mesariča, optuženi su vlasnik grupe Krisma Nebojša Bošković, koji je privatizovao Primorku, direktorka Krisme trejd Biljana Bošković, direktor Primorke Svetozar Marković, direktor Melgonija Primorke Vinko Marović i direktor Krisma motorsa Milenko Marković.

Tužilaštvo je Mesariča označilo kao organizatora kriminalne grupe i osobu koja je osmislila plan prema kojem je Primorka Bar u stečaju odustala od reorganizacije, a novčana sredstva dobijena od državne pomoći i kredita NLB banke upotrijebila za otplatu kredita Krismi motors i Krismi trejd.

Nebojša Bošković je, prema optužnici, imao zadatak da vrbuje druge pripadnike i osniva preduzeća u inostranstvu preko kojih će realizovati plan.

Optuženi Svetozar Marković, sačinjavao je i potpisivao dokumenta s neistinitim podacima, a sve s ciljem da se dobiju pogodnosti za Krismu trejd i Krismu motors. S druge strane, Biljana Bošković kao direktorka u Krismi trejd potpisala je pomenutu dokumentaciju s neistinom sadržinom, kao i ugovor o vraćanju duga Vladi, zahtjeve za dobijanje kredita i državne pomoći, pa je s optuženim Nebojšom Boškovićem osnovala preduzeće na Kipru.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnja da je preko tog preduzeća trebalo da se prikaže strani kapital koji bi navodno oživio proizvodnju u Primorci.

Najčitanije