fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStvoriće uslove za rad budžetske inspekcije

Stvoriće uslove za rad budžetske inspekcije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija će intenzivirati napore da budžetska inspekcija profunkcioniše punim kapacitetom i popuni se mjesto glavnog budžetskog inspektora, saopštili su predstavnici tog Vladinog resora.

“Stvorene su zakonske pretpostavke, a Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finansija formirano je Odjeljenje za budžetsku inspekciju. Mjesto glavnog budžetskog inspektora je trenutno nepopunjeno i pored toga što je, u prethodnom periodu u više navrata, bila sprovođena procedura popune tog radnog mjesta”, rekli su Pobjedi iz Ministarstva.

Funkcija budžetskog inspektora ustanovljena je 2014. godine.

Ministarstvo će, kako su objasnili, intenzivirati napore kako bi budžetska inspekcija bila kadrovski ojačana i funkcionisala u punom kapacitetu, s obzirom na značaj njenog rada u jačanju fiskalne discipline i unaprjeđenja nadzora nad zakonitim korišćenjem novca građana.

U Ministarstvu pripremaju novu sistematizaciju koja bi trebalo da ojača i taj resor.

“Novim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva, koji je trenutno u pripremi, a koji se usklađuje sa novim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, dodatno će biti razrađen djelokrug rada i opis poslova budžetske inspekcije”, dodali su iz tog Vladinog resora.

Očekuje se da se i na taj način pruži doprinos jačanju te inspekcije kao i njenoj kadrovskoj popuni.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti utvrđeno da nadzor nad sprovođenjem zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i propisa donešenih na osnovu njega obavlja taj Vladin resor, a inspekcijski nadzor budžetski inspektor.

“Inspektor kontroliše zakonitost i namjensko korišćenja budžetskih sredstava potrošačkih jedinica, opština i drugih subjekata javnog sektora. Inspekcijski nadzor obuhvata kontrolu računovodstvenih, finansijskih i drugih poslovnih dokumenata subjekta nadzora. Budžetski inspektor ima ovlašćenje da o uočenim nepravilnostima pokrene prekršajni postupak”, objasnili su iz Ministarstva.

U nadležnosti budžetske inspekcije je i priprema i sprovođenje kontrole zakonitog i namjenskog korišćenja budžetskih sredstava potrošačkih jedinica.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije