fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStvaraju preduslove za nastavak gradnje autoputa 

Stvaraju preduslove za nastavak gradnje autoputa 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva posvećeno rade na stvaranju preduslova za nastavak izgradnje autoputa Bar-Boljare, a u toku je izrada idejnih projekata i elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za dvije dionice, saopštila je državna sekretarka Angelina Živković.

Ona se sastala sa analitičarima kreditne rejting agencije Moody’s, koji borave u okviru redovne godišnje posjete i informisala ih o trenutnom statusu realizacije prioritetne dionice Smokovac-Mateševo.

“U toku je izrada idejnih projekata i elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionice Mateševo-Andrijevica i Smokovac-Farmaci, koja se finansira iz bespovratnih sredstava Evropske komisije koja su dodijeljena kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan”, rekla je Živković.

Na sastanku je saopšteno da je namjera da se ostale dionice realizuju po nekom od modela privatno-javnog partnerstva, i da je u tom smislu upućen poziv svim potencijalno zainteresovanim partnerima da pokažu intresovanje i predlože uslove i modele realizacije.

“Sada je izvjesno da ta dionica neće biti završena u prvobitno ugovorenom roku, u maju, već da se očekuje da ona bude završena u drugoj polovini 2020. godine”, navela je Živković.

Aanalitičarima je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ukazano i na druge strateški značajne projekte u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, čija preliminarna vrijednost realizacije u ovom trenutku iznosi oko 3,38 milijardi EUR.

“Crna Gora posvećeno radi na unaprjeđenju saobraćajne infrastrukture, i ima veoma aktivnu ulogu u okviru takozvanog Berlinskog procesa. Svjesni smo fiskalnih rizika koje prate realizaciju kapitalnih projekata kakvi su oni koji su u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, ali se rizici kontinuraino prate i njima se upravlja”, navela je Živković.

Prema njenim riječima, takvi projekti su neophodni da bi se podstakao privredni razvoj i omogućilo bolje iskorištavanje brojnih privrednih potencijala koji u ovom trenutku još nijesu adekvatno iskorišteni, jer se u prethodnom periodu neadekvatno stanje saobraćajne infrastrukture postavljalo kao “usko grlo” daljeg razvoja.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...