fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStudenti PMF-a posao nalaze na polju informacionih tehnologija

Studenti PMF-a posao nalaze na polju informacionih tehnologija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Veliki broj svršenih studenata Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) posao nalazi na polju informacionih tehnologija i mobilnih operatera, saopštio je prodekan za nastavu na tom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Miljan Bigović.

„Naši studenti svoj radni angažman mogu naći i kao profesori predmeta matematika, fizika, informatika i biologija u osnovnim i srednjim školama. Pored toga, naučni rad je još jedan od pravaca ka kome se mogu usmjeriti naši studenti“, naveo je Bigović.

Iz PR Službe UCG saopšteno je da se za taj fakultet obično opredjeljuju srednjoškolci koji su posebno zainteresovani za računarske nauke, matematiku, fiziku i biologiju, te kako ukazuje praksa, svi oni kojima su išle prirodne nauke u srednjoj školi, kao i informatika.

Bigović je rekao da su upravo ti predmeti i važni za dalji put obrazovanja na PMF-u.

Za upis na taj fakultet nije potreban prijemni ispit, a prijave za upis će se obavljati elektronskim putem, kroz pilot projekat Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Univerziteta Crne Gore, za sve srednjoškolce čiji podaci postoje u registru nadležnog ministarstva. Srednjoškolci iz inostranstva ili oni čiji su podaci nepotpuni moći će prijave da podnesu studentskoj službi.

„Prošle godine interesovanje srednjoškolaca je bilo veće od broja oglašenih mjesta, na studijskim programima Računarske nauke i Računarstvo i informacione tehnologije. Na preostalim programima je bilo slobodnih mjesta nakon prvog roka, a broj mjesta koji je bio predviđen po studijskim programima prošle godine je iznosio 30 za Matematiku, 40 za Matematiku i računarske nauke, 50 za Računarske nauke, 30 za Računarstvo i informacione tehnologije, 30 za Fiziku i 50 za Biologiju”, kazao je Bigović.

Na PMF-u se, kako je dodao, razvija sposobnost kritičkog i samostalnog pristupanja problemskim pitanjima i zadacima.

Informacije o upisu srednjoškolaca na Prirodno-matematički fakultet dostupne su i u elektronskoj verziji Informatora 2021/2022, kao i na veb stranici PMF-a, u okviru sajta UCG.

Najčitanije

Air Montenegro dočekao milionitog putnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro danas je opslužila svog milionitog putnika i...