fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStudenti master studija Građevinskog fakulteta posjetili gradilište auto-puta

Studenti master studija Građevinskog fakulteta posjetili gradilište auto-puta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Studenti prve i druge godine master studija Građevinskog fakulteta posjetili su gradilište autoputa Bar-Boljare, upoznajući se na taj način sa završnom fazom izgradnje tog kompleksnog projekta, saopšteno je iz kompanije China Road and Bridge Corporaton (CRBC).

Građevinski fakultet i kompanija CRBC do sada su organizovali nekoliko studentskih posjeta gradilištu, u različitim fazama izgradnje jednog broja objekata, pa su studenti završnih godina imali priliku da iste objekte sada vide u završnoj fazi izgradnje.

Studentkinja druge godine master studija na Građevinskom fakultetu, Indira Količić, kazala je da joj kao studentkinji pete godine Građevinskog fakulteta izuzetno znači svaki vid praktične nastave i terenskih obilazaka, a dodatno kada su u pitanju izazovni objekti, kakvih ima dosta na gradilištu auto-puta.

„S obzirom na to da smo most Moračica posjetili i u periodu gradnje, bilo je značajno vidjeti sada skoro i finalni produkt izvođački i te kako zahtjevne tehnologije, koja je po prvi put našla primjenu u Crnoj Gori. Kompleksna geologija našeg predjela bila bi izazov i za modernu mehanizaciju da nije inženjera, čije je iskustvo od esencijalne važnosti“, rekla je Količić.

Ona je navela da se nada da će Crna Gora u budućnosti biti mjesto kvalitetnih, ekonomski održivih i ekološki prihvatljivih investicija, čiji će kreatori biti ona i njene kolege.

Dekanica Građevinskog fakulteta, Marina Rakočević, saopštila je da je ovaj obilazak nastavak već uspostavljene saradnje sa kompanijom CRBC.

“Tokom ove posjete razmatrane su mogućnosti unapređenja saradnje u dijelu razmjene znanja i iskustava. Podsjetila bih i da je kompanija CRBC jedan od glavnih sponzora međunarodnih konferencija GNP 2016 i GNP 2020, koje je Građevinski fakultet organizovao u saradnji sa nevladinom organizacijom Građevinarstvo – nauka i praksa”, navela je Rakočević.

Glavni inženjer na projektu u kompaniji CRBC, Vlatko Ćipranić, predstavio je studentima projekat auto-puta sa tehničkog aspekta, i tom prilikom odgovarao na njihova pitanja.

Generalni direktor kompanije CRBC Montenegro, Hei Šićijang, studentima je predstavio kompaniju CRBC, koja ima bogato iskustvo poslovanja u više zemalja svijeta, kao i na projektima u regionu, od kojih su značajniji Pupinov most u Srbiji i most Pelješac u Hrvatskoj.

“Možda najveća trajna vrijednost projekta izgradnje dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, pored samog auto-puta, jeste znanje i iskustvo koje je naša kompanija donijela u Crnu Goru. Ova vrijednost se ne može izmjeriti, ali će svakako biti vidljiva u godinama koje dolaze, jer sada i Crna Gora ima iskustvo rada na ovako kompleksnim projektima“, rekao je Hei.

On je rekao da im je zadovoljstvo što znanje prenose i na mlade studente građevine.

„Nadam se da ćemo ih u narednom periodu vidjeti u našem timu, ne samo na projektu u Crnoj Gori, nego i na drugim projektima koje realizujemo u Kini i širom svijeta”, zaključio je Hei.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...