fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryStruja nestajala 1,64 hiljade puta

Struja nestajala 1,64 hiljade puta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na 35 kilovoltnom (kV) nivou tokom prošle godine evidentirano je 1,64 hiljade neplaniranih prekida u napajanju, a najveći broj nestanaka struje uzrokovali su loši vremenski uslovi, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributvinog sistema (CEDIS).

Sa druge strane, najavljeno je i realizovano 425 planiranih prekida na 35 kV nivou.

Iz kompanije su rekli Danu da CEDIS čini preko 4,8 hiljada trafostanica i 19 hiljada kilometara vodova raznih naponskih nivoa, kojima se električna energija distribuira do 390 hiljada korisnika.

“Karakteristike mreže su u značajnoj mjeri uslovljene konfiguracijom terena koja je prilično nepovoljna, naročito na ruralnom području na sjeveru države”, naveli su iz CEDIS-a.

Iz kompanije su objasnili da su razuđenost mreže, velika dužina vodova, nepristupačan teren samo neke od posljedica konfiguracije terena, zbog kojih je održavanje mreže i objekata složeno i skupo.

Specifičnost mreže u Crnoj Gori, na osnovu objašnjenja CEDIS-a, diktira i nelegalna gradnja na određenim područjima, koja za posljedicu ima opterećenja koja prevazilaze dozvoljene nivoe za koje su mreža i objekti projektovani.

“Uprkos navedenom, redovnim održavanjem i višemilionskim investicijama koje realizuje CEDIS, broj neplaniranih prekida je iz godine u godinu u opadanju. Od početka godine u održavanje je uloženo preko 2,2 miliona EUR i završeni i pokrenuti višemilionski investicioni projekti”, objasnili su iz kompanije.

Oni su dodali da je Regulator odobrio CEDIS-u trogodišnji plan za revitalizaciju srednjenaponske i niskonaponske mreže, vrijedan oko 32 miliona EUR.

“I pored pomenutih investicionih aktivnosti, postoje okolnosti na koje se ne može uticati, a odnose se na vremenske neprilike, što je dominantni uzrok prekida u napajanju električnom energijom objasnili su iz CEDIS-a. Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom, koja se primjenjuju od avgusta prošle godine, utvrđena su dva indikatora.

Utvrđen je SAIDI kojim se predstavlja prosječno trajanje prekida isporuke u minutima po mjernom mjestu električne energije i SAIFI koji predstavlja prosječnu učestalost prekida isporuke po mjernom mjestu električne energije na godišnjem nivou.

Ta dva indikatora se računaju na godišnjem nivou, pa će, kako je navedeno iz kompanije, javnosti podaci biti dostupni u januaru naredne godine za ovu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

ODT Podgorica osnovno državno tužilaštvo, Viši sud, tunel

Tužilaštvo naložilo hapšenje osam policajaca zbog primanja mita

Podgorica, (MINA) - Osnovno državno tužilaštvo naložilo je hapšenje osam policijskih službenika Sektora granične...