fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠto prije unaprijediti trgovinsku razmjenu između Kolumbije i Crne Gore

Što prije unaprijediti trgovinsku razmjenu između Kolumbije i Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Kolumbija, uprkos geografskoj udaljenosti, mogu i suštinski sarađivati, pogotovo unaprijediti trgovinsku razmjenu, ocijenili su predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović i novoizabrana kolumbijska ambasadorka u Podgorici, Karmens Haramiljo.

Golubović je kazao da postoji sličnosti u sektorskim prioritetima ekonomskog razvoja dvije zemlje, uz ocjenu da se mogu, ne samo razmijeniti određena privredna iskustva i tehnologije, već i pronaći prostor za konkretizovanje ekonomske saradnje.

“Kolumbija ima značajno mjesto u južnoameričkoj privredi, a imajući u vidu obilježja kolumbijskog tržišta i njen ukupni potencijal, saradnja je moguća i to u pomorskoj privredi, proizvodnji hrane i posebno u razmjeni roba po kojima su prepoznatljive Crna Gora i Kolumbija”, kazao je Golubović na sastanku.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, predstavio i mogućnosti korišćenja kapaciteta Luke Bar, koja bi mogla postati tačka saradnje između dvije države, naročito za transport robe iz Kolumbije ka državama regiona i šire.

Haramiljo je kazala da danas u Crnoj Gori nije samo zbog procedure predaje akreditivnih instrumenata, već da upozna zemlju u koju dolazi, i da iznađe mogućnosti za saradnju.

Ona je rekla da dvije zemlje, uprkos geografskoj udaljenosti, mogu i suštinski sarađivati.

“Činjenica da je preko 100 investitora svoj kapital uložilo u Crnu Goru, te da su među njima i neki čije kompanije predstavljaju globalni ekonomski brend, jasno ukazuje da je vaša zemlja investiciona destinacija koja obećava, i da će vremenom postati sve važnija ekonomska adresa”, navela je Karamiljo.

Sagovornici su pozvali na jačanje poslovnih, turističkih i posebno veza u pogledu robne razmjene dvije države, kroz predlog da se što skorije organizuje video konferencija sa rukovodstvom Privredne komore Bogote.

Golubović je posebno predstavio potencijal crnogorskih Plantaža koje mogu u najskorijem roku da ponude najbolja vina konzumentima iz Kolumbije, kao tržištu prepoznatom za plasman ovog proizvoda.

Sagovornici su ocijenili da kontakte među privrednicima treba pokrenuti odmah, kako bi se svi potencijali u navedenim oblastima, po prestanku pandemije, iskoristili na najbolji način.

Najčitanije