fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠto prije odblokirati rad državnih institucija

Što prije odblokirati rad državnih institucija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravni odbor Privredne komore Crne Gore (PKCG), sa današnje sjednice, apelovao je na što skoriju deblokadu rada državnih institucija kako bi se u izazovnom vremenu zaštitili interesi crnogorske privrede.

Iz PKCG-a su istakli da, imajući u vidu rast troškova materijala koji je posebno izražen od početka krize u Ukrajini, Komora inicira da se iznađu mehanizmi usklađivanja cijena iskazanih u tenderima sa promjenama na tržištu.

“Privrednici ističu da su cijene goriva i bitumena u posljednja dva mjeseca porasle za 70 odsto, a armature za više od 130 odsto”, kazali su iz PKCG-a.

Oni su naveli da se, zbog rasta cijena, privrednici koji realizuju poslove po ugovorima ranije sklopljenim u okviru javnih nabavki, nalaze u nezavidnom položaju i dovedeni su na rub bankrota.

“Upravni odbor traži da se sagleda mogućnost donošenja rješenja za ovu situaciju po uzoru na zemlje regiona, konkretno Hrvatsku, koja je, prepoznajući problem, usvojila Uredbu o kriterijumima usklađivanja cijena sa promjenama na tržištu”, rekli su iz PKCG-a.

Oni su kazali da je trenutno u Crnoj Gori, po Zakonu o javnim nabavkama, mehanizam isključen i cijene su fiksne.

“Pozivamo nadležne da se, ne čekajući odluku Srbije o deblokiranju izvoza u zemlje regiona, što prije pronađu alternativna tržišta za snabdijevanje Crne Gore uljem i brašnom”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Upravni odbor je na sjednici utvrdio predloge finansijskog i izvještaja o radu te asocijacije za ovu godinu.

Iz PKCG-a su kazali da su usvojeni pravilnici o nagradama Komore, kao kancelarijskom i arhivskom poslovanju, a donijete su i odluke o izboru članova Odbora za dodjelu Nagrada PKCG, kao i članova odbora udruženja špeditera, bankarstva, drugih finansijskih organizacija i osiguranja.

“Privrednici ocjenjuju da je Crnoj Gori potrebna snažna Privredna komora koja će još spremnije, organizovanije i brže odgovoriti potrebama ekonomije, naročito u uslovima krize i narušenom ambijentu za poslovanje”, rekli su iz PKCG-a.

Oni smatraju da Komora treba da radi u punom kapacitetu na privlačenju novih investicija i doprinosi kreiranju predvidljivijeg ambijenta za njihovu realizaciju.

Upravni odbor je donio odluku da se uputi novčana pomoć Privrednoj komori Ukrajiine u iznosu od deset hiljada EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije