fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠto prije o sudskim troškovima za švajcarce

Što prije o sudskim troškovima za švajcarce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ustavni sud bi trebalo da u najkraćem roku ukine presude nižih redovnih sudova i zaštiti klijente nedakašnje Hypo Aple Adria banke, smatraju nekadašnji predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović i advokat klijenata Dragomir Ćalasan.

Oni su to ocijenili za Vijesti nakon što je Addiko banka izgubila arbitražni spor protiv države Crne Gore u vezi sa Zakonom o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je krajem prošle sedmice saopštilo da je Arbitražni sud ICSID, koji je dio Svjetske banke, utvrdio je da Zakon o konverziji predstavlja opravdan i srazmjeran odgovor države Crne Gore, koja je kao cilj javne politike imala ublažavanje finansijskih teškoća, kojima su bili izloženi korisnici kredita u švajcarskim francima.

Damjanović smatra da je za očekivati da Ustavni sud, bez obzira na trenutni kapacitet da radi i odlučuje, ustavnu žalbu u najkraćem roku razmotri i da zaštiti ustavna i zakonska prava klijenata bivše Hypo Aple Adria banke i ukine presude redovnih sudova, koje su na paradoksalan način produžile golgotu stotine građana.

Advokati 113 klijenata Addiko banke koji su imali kredite u švajcarskim francima podnijeli su početkom februara ustavnu žalbu kojom od Ustavnog suda traže da se poništi presuda po kojoj moraju platiti sudske troškove u sporu koji su sa bankom vodili.

Presudom podgoričkog Osnovnog suda, koju je potvrdio Viši sud, pojedinačno svaki od klijenata mora da plati 4,03 hiljade EUR za sudske troškove u postupku sa bankom i još po oko 3,6 hiljada EUR faktoring kompaniji Heta na koju je banka prenijela kredite koje nije mogla da naplati. Ovi troškovi su dodatno veći zbog kamata.

Javni izvršitelji su početkom februara počeli da blokiraju račune građana da bi naplatili sudske troškove. Ustavni sud je početkom aprila donio odluku da se obustavi prinudno skidanje novca sa računa građana po osnovu sudskih troškova nastalih u sporu sa Addiko bankom dok taj sud ne donese konačnu odluku u vezi s ovim pitanjem.

Damjanović je kazao da je arbitraža potvrdila ispravnost odluke Skupštine koja je, uprkos protivljenju tadašnje Vlade i Centralne banke da se zakonski zaštite prava klijenata Addiko banke.

“Ponosan sam na činjenicu da je u tadašnjim okolnostima, zalaganjem parlamentarne opozicije napravljen temelj za ispravljanje nepravde uzrokovane valutnom klauzulom. Ipak, činjenica da još traje borba za ostvarivanje zakonskih prava ne uliva nadu da je sistem koji je štitio finansijsku oligarhiju počeo da se demontira”, naveo je Damjanović.

Zato je i, kako smatra, moguć paradoks da sudovi presuđuju i nameću nove dugove klijentima koji su poštovali zakone, i zbog toga, po presudama, moraju da i dalje trpe nepravdu i da se dodatno finansijski iscrpljuju.

Ćalasan je kazao da nakon arbitraže koja je bila u korist države čekaju pozitivnu odluku Ustavnog suda, te da činjenica da je stavljena privremena mjera zabrane naplate sudskih troškova pokazuje da je žalba opravdana.

”Nezakonito se pokušava naplatiti oko milion EUR sudskih troškova klijentima koji su potpuno bili u pravu. Oni su odustali od sudskog postupka nakon što je usvojen zakon koji je bio u njihovu korist. Nadamo se da će ovo pitanje biti prioritet u radu Ustavnog suda kada on profunkcioniše”, naveo je Ćalasan.

Država je građanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima kod Addiko banke omogućila 2016. godine da konvertuju te kredite u eure po uslovima koji su važili na dan kada su sklopljeni, odnosno sa fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou i bez zatezne kamate. To je urađeno kroz zakon koji je usvojila Skupština, a kome je prethodila tužba koju su klijenti podnijeli.

Pošto je zakonom ispunjeno ono što su građani tražili tužbom, onda je njih 113 odustalo od tužbe zbog ekonomičnosti postupka, dok 154 klijenta nijesu odustala od tužbe.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije