fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStijović: Zahtjevi stočara nerealni

Stijović: Zahtjevi stočara nerealni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uradilo je sve da stočarima maksimalno izađe u susret, saopštio je resorni ministar, Aleksandar Stijović, i ponovio da su njihovi zahtjevi nerealni.

On je kazao da je Ministarstvo uradilo sve da stočarima maksimalno izađe u susret i da to i dalje radi.

“Nijesmo rekli da će pomoć završiti sa dva centa, već da ćemo ih u junu i julu podržati sa dva centa, a da ćemo u narednom periodu ponovo analizirati situaciju kada je riječ o kretanju stočne hrane. Tada ćemo procijeniti na koji način možemo da im pomognemo”, kazao je Stijović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Agrobudžet.

On je kazao da je Ministarstvo pomoglo time što je obezbijedilo dvomjesečnu, za jun i jul, dodatnu pomoć za mljekarski sektor od još po dva centa po litru.

Stijović je dodao da svako ima pravo da protestuje i da on nema ništa protiv toga, ali da je na protestima, od registrovanih 5,3 hiljade stočara, prisutno 50 ili 60 ljudi.

“Ja sam tu temu završio do kraja jula, kada ćemo ponovo razmotriti situaciju. Dali smo im toliko koliko smo mogli i koliko je bilo na raspolaganju. Ta tema je stavljena ad acta. Mi sada imamo druge, tekuće probleme, koji se tiču lubenice, paradajza i mladog korpira. Problem stočara je problem koji smo pomogli u mjeri koliko je to bilo moguće”, saopštio je Stijović.

On je ponovio da je sa stočarima održao čitav niz sastanka i da su njhovi zahtjevi nerealni, jer, kako je objasnio, treba poznavati kako funkcioniše sistem.

“Budžet je ograničen sredstvima i sve mjere su već isplanirane. Njihov zahtjev od pet centi predstavlja trošak od 3,1 milion EUR na godišnjem nivou”, objasnio je Stijović.

On je podršku koju stočati dobijaju predstavio na primjeru jednog velikog stočara koji ima 50 krava.

“On u prosjeku proizvodii 20 litara mlijeka po kravi, što je hiljadu litara dnevno. Za 30 dana to je 30 hiljada litara mlijeka. Na tih 30 hiljada litara, po 11 centi, on dobije 3,3 hiljada EUR. Sa ova dva dodatna centa ostvaruje još 600 EUR, što je 3,9 hiljada EUR. Opština mu dodaje još dva do tri centa, tu je još 600 do 900 EUR. Za taj novac on može da kupi stočnu hranu”, tvrdi Stijović.

On je podsjetio da kriza nije pogodila samo stočare, već i druge sektore o kojima Ministarstvo mora da vodimo računa.

“Stočari su obuhvaćeni čitavim nizom mjera u Agrobudžetu i dobijaju premije koje su u svakom smislu povećane. Vi nemate nijedan drugi sektor koji je toliko stimulisan kao stočarski”, kazao je Stijović.

On je najavio da će Ministarstvo naći neki način da pomogne u mjeri mogućeg farmama Miljanić i Agromont, koje su pretrpjele štetu od požara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije