fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStijović: Ministarstvo ne vodi stranačku politiku

Stijović: Ministarstvo ne vodi stranačku politiku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vodi agrarnu, a ne stranačku politiku, saopštio je resorni ministar Aleksandar Stijović i dodao da taj resor želi da u skladu sa zakonom pomogne svima.

„Svim poljoprivrednicima je sve isplaćeno, dali smo više svima i u svim oblastima“, rekao je Stijović u Skupštini, tokom rasprave o Interpelaciji za pretresanje pitanja u vođenju politike Vlade u oblasti poljoprivrede.

Interpelacijom, koju su podnijeli klubovi poslanika Socijaldemokratska partija (SDP) – Albanska koalicija “Jednoglasno” i Demokratska partija socijalista (DPS) – Liberalna partija (LP), traži se od Skupstine da pozove predsjednika Vlade da pokrene proceduru za razrješenje ministra poljoprivrede, Aleksandra Stijovića, zbog nesposobnosti da riješi katastrofalnu krizu sa kojom su poljoprivrednici suočeni ove godine.

Stijović je rekao da je Ministarstvo uvijek bilo tu za poljoprivredne proizvođače, da sasluša njihove probleme i da im izađe u susret.

„Radićemo sve u koristi poljoprivrednih proizvođača u svakoj mjeri i aktivnosti, kako bi im se obezbijedili bolji uslovi za život i rad“, poručio je Stijović.

Predstavnik Kluba poslanika DPS – LP, Petar Ivanović, rekao je da Stijović nije sposoban da vodi resor poljoprivrede i da nema viziju za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

On je naveo da Agrobudžet nikad nije kasnije usvojen, a direktna plaćanja nikad kasnije isplaćena. Nezadovaljni su, prema njegovim riječima, i mljekari i stočari, a stočni fond nikada nije bio manji.

Ivanović je rekao Stijoviću da nije znao da isplati sredstva iz Abu Dabi fonda, na šta mu je on odgovorio da to nije urađeno zato što se radi o nezakonitom računu.

„Taj račun ste nezakonito otvorili, vodili i zloupotrebljavali. Sada je na Specijalnom državnom tužilaštvu da utvrdi istinu, a ja ne diram stvari koje nijesu zakonite“, saopštio je Stijović.

On je dodao da je Abu Dabi fond pitanje koje ugrožava nacionalni budžet, Investiciono razvojni fond (IRF) i stabilnost cijelog sistema i države.

„Toliko ste tu zamrsili stvari da već godinu ne možemo da ih razmrsimo“, kazao je Stijović.

Predstavnik Kluba poslanika SDP – Albanska koalicija „Jednoglasno“, Raško Konjević je, kao jedan od podnosilaca interpelacije, rekao da je dio poljoprivrednih proizvođača javno iskazao nezadovoljstvo radom ministra, jer nijesu dobili ono što su tražili.

„Krivi ste za neadekvatnu pomoć onima kojima je ona bila potrebna. Ne može se pomoći poljoprivredi Agrobudžetom koji se usvoji u junu“, naveo je Konjević.

Predstavnik Kluba poslanika Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, smatra da Stijović ne bi mogao da bude ministar bilo čega, između ostalog, i zbog njegovog neprimjerenog ponašanja u parlamentu, kada je „mahao fasciklom“ i govorio poslanicima kako da glasaju.

On je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede četvrti najlošije ocijenjeni resor Vlade, a Stijović četvrti najgore ocijenjeni ministar.

Predstavnik Kluba poslanika Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović, podsjetio je na mjere koje je predlagao Vladi, a odnose se na izdvajanje 65 miliona EUR za Agrobudžet, osnivanje agrobanke, oživljavanje sela, popisivanje poljoprivrednog zemljišta i sprječavanje njegove degradacije, formiranje berze poljoprivrednih proizvoda i direkcije za robne rezerve, umrežavanje poljoprivrede i turizma, kao i osnvanje zadruga za svako selo.

Predstavnik Kluba poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Danijela Đurović, rekla je da je u Ministarstvu poljoprivrede za godinu urađeno mnogo više nego u prethodnim ministarstvima, koja su ostala poznata po brojnim aferama.

Ona je kazala da bi budžet za sektor poljoprivrede trebalo povećati, kako bi se obezbijedili osnovni uslovi za razvoj tako važnog sektora.

Đurović je dodala i da Stijović, kao ministar, ima direktan pristup i da je vrlo često na terenu.

Predstavnik Kluba poslanika Demokratska Crne Gore – Demos, Vladimir Martinović, saopštio je da u ovom momentu ne vidi nijedan razlog za Stijovićevo razrješenje.

On je naveo da je Stijović brzo reagovao na sve probleme sa kojim su se suočavali poljoprivrednici i na svaki upit odmah odgovarao.

„Nikad me nijeste pitali iz koje partije je neko“, rekao je Martinović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije