fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStiglo više od četiri hiljade prijava

Stiglo više od četiri hiljade prijava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za ostvarivanje finansijske podrške u skladu sa zakonom koji se odnosi na bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije, stiglo je više od četiri hiljade prijava, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Ministarstvo je otvorilo prijave 10. januara i zaključno sa srijedom na adresu tog resora pristiglo je preko četiri hiljade prijava.

„Tokom naredne sedmice očekuje se još prijava koje će pristići putem pošte“, navodi se u saopštenju.

U skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije, za podršku se prijavilo najviše bivših radnika iz preduzeća Brskovo, Petoljetka, Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), Metalac, Monter, rudnika Berane, Brskovo i Šuplja stijena, ali i veliki broj bivših radnika iz preduzeća drugih privrednih djelatnosti koje nijesu obuhvaćene tim aktom.

„Zbog ogromnog broja prijava koji je premašio naša očekivanja, Komisija za razmatranje prijava i ispunjenosti uslova za dodjelu finansijske podrške nastaviće intenzivan rad i uz osnažene kapacitete obradiće pristiglu dokumentaciju u najkraćem mogućem roku“, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog resora su napominuli da su prve isplate po osnovu Zakona počele i da se dinamika plaćanja realizuje po unaprijed planiranoj metodologiji.

Zakon je pripremilo Ministarstvo, a na predlog Vlade je usvojen u Skupštini krajem prošle godine.

Predstavlja prvi zakon kojim je započeta borba za ispravljanje dugogodišnje nepravde koju su trpjeli radnici Crne Gore.

„Ovim zakonom utvrđuje se ostvarivanje prava na finansijsku podršku osobama koje su bile zaposlene u preduzećima u sektoru rudarske i metalske industrije, a u čijoj je vlasničkoj strukturi bila država, i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u tim društvima“, podsjetili su iz Ministarstva.

Finansijska podrška ovoj grupi radnika dodjeljuje se radi ostvarivanja socijalne pravde i pravičnog zadovoljenja finansijskih potreba bivših zaposlenih i članova njihove porodice i predstavlja prvi korak u ispravljanju dugogodišnje nepravde.

„Vlada ovim činom pokazuje razumijevanje, solidarnost i istrajnost u borbi za dostojanstvo, prava i socijalnu jednakost svakog bivšeg, ali i sadašnjeg radnika“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije