fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStekle sertifikate koji će im omogućiti da prije dođu do posla

Stekle sertifikate koji će im omogućiti da prije dođu do posla

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U okviru projekta Edukativno i ekonomsko osnaživanje žena za pokretanje sopstvenog biznisa, 13 žena je završilo frizerski, šnajderski i osnovni kurs računara i dobilo sertifikate, koji će im omogućiti da se prije zaposle ili da samostalno pokrenu biznis.

Direktorica Crnogorskog ženskog lobija (CŽL), Aida Petrović, kazala je, na okruglom stolu Ekonomska nezavisnost moj izbor, da su u okviru projekta organizovane razne obuke za sticanje konkretnih vještina i znanja koje će doprinijeti ekonomskom osnaživanju i osamostaljivanju, razvoju i razradi biznis ideja i pokretanju sopstvenog biznisa.

„Projekat je bio namijenjen ženama koje pripadaju takozvanim ranjivim kategorijama – žrtvama nasilja, potencijalnim žrtvama nasilja, samohranim majkama, djevojkama i ženama populacije RE, ženama žrtvama tranzicije, nezaposlenim ženama srednje životne dobi“, navela je Petrović na okruglnom stolu, koji je organizovao CŽL.

Ona je kazala da CŽL, zahvaljujući Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), ima obezbijeđen proctor, odnosno Centar za edukaciju i stručno osposobljavanje, koji je adaptiran i opremljen u potpunosti za obuke i edukativne sesije, navodeći da su se šnajderski kurs i obuka osnovne informatičke pismenosti odvijale u tom prostoru.

Petrović je ocijenila da ekonomsko osnaživanje pomaže ženama da dođu do sigurnosti, pronađu posao ili radom u kući obezbijede sebi finansijska sredstva za život, prenosi PR centar.

Socijalna i stručna radnica u CŽL i asistentkinja na projektu, Vasilisa Danilović, objasnila je da su se kursevi/obuke sastojali iz praktičnog i teorijskog dijela, u saradnji sa licenciranim poslodavcima i predavačima.

„Validnost završenih kurseva/obuka je verifikovana sertifikatima za svaku polaznicu. Nakon 35 dana završene su obuke za 13 polaznica koje su uspješno pohađale praktični i edukativni dio obuke/kursa kod licenciranih poslodavaca/predavača uz maksimalno poštovanje svih mjera zaštite u sladu sa situacijom epidemije“, kazala je Danilović.

Ona je navela da su frizerski kurs uspješno završile dvije polaznice od kojih je jedna zbog izuzetno dobrih rezultata tokom obuke nastavila dalje usavršavanje.

„Osnovni kurs računara uspješno je završilo šest polaznica sa najvećim ocjenama. Šnajderski kurs je uspješno završilo pet polaznica koje planiraju uskoro da pokrenu sopstveni biznis koristeći stečeno znanje“, rekla je Danilović.

Ona je kazala da žrtve nasilja, u najvećem procentu, nemaju završenu srednju školu, niti bilo kakav kurs koji bi im omogućio da, za početak, ostvare svoja lična primanja i tako postanu ekonomski samostalne.

„Ekonomsko nasilje nad ženama je specifičan oblik zlostavljanja koji uključuje ponašanja koja negativno utiču na ženinu materijalnu i finansijsku poziciju. Riječ je o nasilju kojim se žena dovodi u ekonomski zavistan položaj“, navela je Danilović.

Završetkom nekog od kurseva i sticanjem sertifikata za rad, kako je precizirala, stvara se osnova za ekonomsko osnaživanje.

„Takođe, stvaraju se preduslovi za aktivno uključivanje u kreiranju sopstvene stvarnosti i prevazilaženje mnogobrojnih životnih problema i ženskog siromaštva kao posljedice nezaposlenosti, posebno kod ‘ranjivih grupa’“, kazala je Danilović.

Dobitnica sertifikata u okviru projekta, Tanja Banović, koja je dobila sertifikat u okviru šnajderskog kursa, kazala je da joj je motiv da se prijavi na konkurs bio što je imala poteškoća da, kao samohrani roditelj, nađe posao.

„Konkurs sam vidjela na Facebook stranici i odmah sam se prijavila. Iz svog ugla moram da kažem da poslodavci za nas samohrane roditelje apsolutno nemaju razumijevanja. Samim tim što ne možemo da im budemo na raspolaganju, kad oni to traže da mijenjamo smjene, da radimo vikendima jer u tim prilikama nemamo gdje da ostavimo djecu, kao i tokom radog vremena kada su ovakve situacije vanredne ili kada se završe vrtić ili škola“, navela je Banović.

Ona je rekla da je kurs podstakao da samostalno obavlja posao i zaradi novac, kao i da ne zavisi od poslodavca.

„Značilo nam je jer je kurs bio besplatan, jer nijesmo u prilici da platimo tako nešto“, dodala je Banović.

Okrugli sto je završna aktivnost u okviru projekta Edukativno i ekonomsko osnaživanje žena za pokretanje sopstvenog biznisa, koje je finansiralo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...