fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryStečajni upravnik i Zetagradnja pravosnažno oslobođeni optužbe

Stečajni upravnik i Zetagradnja pravosnažno oslobođeni optužbe

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravnik nekadašnjeg Duvanskog kombinata Veselin Raičević, bivši direktor Zetagradnje Miloš Stojanović i firma Zetagradnja, čiji je predstavnik Blagota Radović pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja u slučaju prodaje DKP-a.

Dnevne novine pišu da je Apelacioni sud potvrdio presudu Višeg u Podgorici od 17. januara u kojoj se navodi da oni nijesu krivi za djela koje im je optužnicom specijalne tužiteljke Stojanke Radović stavljeno na teret, a to je da su oštetili državu za 3,4 miliona EUR sklapanjem ugovora i aneksa ugovora o kupoprodaji imovine Duvanskog kombinata.

U obrazloženju presude sutkinja Ana Vuković je kazala da je Raičević postupao savjesno i sa pažnjom savjesnog privrednika prilikom prodaje nekretnina Duvanskog kombinata, kao i da je donio odluku o prodaji radi ispunjenja plana reogranizacije.

Vuković je podsjetila da u odnosu na kompaniju Zetagradnja nije ispoštovan kupoprodajni ugovor, kojim je bilo predviđeno da se zemljište DKP-a preda nakon 22 mjeseca od uplate prve rate dogovorene cijene od 13,22 miliona EUR.

“Kako je kupac u planu imao izgradnju zgrada na spornom zemljištu od prodavca je tražio da poruši postojeće nekretnine. S obzirom na tešku finansijsku situaciju, Raičević je rušenje prepustio kupcu i za ovaj trošak od 700 hiljada EUR umanjio kuporodajnu cijenu”, navodi se u obrazloženju.

Priznavanje tih troškova kupcu, kako se dodaje, nije bilo u svrhu pribavljanja imovinske koristi o čemu svjedoči zaključak Vlade kojim je Raičeviću odobren taj korak.

Sutkinja je podsjetila i da je Zetagradnja uplatila dvije rate pet miliona i 1,4 miliona EUR ali ne i treću ratu, koju je trebalo isplatiti nakon preuzimanja nepokretnosti od DKP. Kako do primopredaje nepokretnosti nije došlo u roku od 22 mjeseca, Zetagradnja nije uplatila treću ratu.

U zaključku obrazloženja Vuković je navela da su potraživanja Vlade kao jedinog povjerioca namirena i da DKP-u nije nanijeta šteta.

Najčitanije