fbpx
NaslovnicaGlavna vijestStatis traži 100 miliona EUR

Statis traži 100 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vladi je stiglo obavještenje o pokretanju arbitražnog postupka pred londonskim Arbitražnim sudom koji je pokrenula firma Adriatic properties, biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua, saznaju Vijesti u kompaniji koja je dugogodišnji zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan-Miločer.

Vladi je dat rok od 30 dana da se izjasni na tužbene zahtjeve koji su međunarodnom tribunalu dostavljeni sa dokazima na 50 strana.

Zakupac grad hotela Sveti Stefan, Vile Miločer, te nekadašnjeg hotela Kraljičina plaža, na čijem mjestu gradi novi hotel sa depadansima, traži da im se zbog navodnog kršenja ugovora i onemogućavanja da rade, isplati 100 miliona EUR, koliko su investirali u hotelski kompleks, kao i izgubljena dobit za ovu godinu i sve naredne do isteka ugovora o zakupu.

Adriatic properties i hotelski operator Aman zatvorili su grad hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer nakon što im Vlada nije dala garancije da će plaže u okviru hotelskog kompleksa imati hotelski režim, kao i prethodnih 14 godina, odnosno da se gostima garantuje mir i diskrecija.

Mještani su krajem marta polomili ogradu koja vodi ka Kraljičinoj plaži, te tu, kao i Kraljevu i zapadnu svetostefansku plažu, omogućili na korišćenje svim građanima.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović je u izjašnjenju upućenom Privrednom sudu navela da Adriatic propertis više od deset godina bespravno koristi šetalište između Kraljičine plaže i Aman spa centra i javni put koji povezuje Sveti Stefan sa obalom i nezakonito zabranjuje njihovo korišćenje, jer ovi javni putevi nisu obuhvaćeni ugovorom o zakupu.

Dok je trajala pismena komunikacija na relaciji Vlada – zakupac, Demokratska partija socijalista (DPS) je vladajuću koaliciju optužila za uništenje crnogorskog brenda i tjeranje investitora.

Lider DPS i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je bio i prvi koji je pomenuo mogućnost arbitraže.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije