fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTelekom Srbija osniva najveći venture fond za start up ideje

Telekom Srbija osniva najveći venture fond za start up ideje

Beograd, (MINA-BUSINESS) – Telekom Srbija dobio je sve saglasnosti za osnivanje najvećeg venture fonda u Srbiji za pomoć start up idejama, saopštio je generalni direktor te kompanije Vladimir Lučić.

On je kazao da će fond, u koji će Telekom Srbija uložiti 25 miliona EUR u narednih pet godina, biti najveći tog tipa u regionu.

“Venture capital fond je jedan standardni način finansiranja, gdje velike korporacije ulažu u start up i digitalne ideje. Zamišljen je kao posebna firma koju će voditi profesionalni menadžment koji trenutno tražimo u Americi i Izraelu, odnosno u zemljama koje su najprepoznatljivije po razvoju start up-a”, kazao je Lučić RTS-u.

Lučić, koji je i izvršni direktor kompanije M:tel u Crnoj Gori, saopštio je da će fond početi da radi nakasnije do juna, a već od septembra počeće da se finansiraju prve start up ideje.

On je pozvao mlade ljude da se slobodno jave i napišu fondu svaku ideju, u bilo kojoj formi, prenosi Tanjug.

“Osim profesionalnog menadžmenta, napravićemo i nadzorni Bord, u kojem će biti najeminentniji ljudi koji se time bave u Srbiji, kako bi na što transparentniji i bolji način odabrali koji start up-ovi imaju budućnost i u koje treba investirati”, objasnio je Lučić.

Fond će u početnoj fazi finansirati start up ideje sa 50 hiljada do 100 hiljada EUR.

Lučić je kazao da u svijetu dolazi do nove industrijske revolucije i da sada više nije bitno samo napraviti aplikaciju kako bi se postigao veliki uspeh u svijetu u toj oblasti, već da se može napraviti i neki proizvod budućnosti kao, na primjer, nanoroboti ili senzori koji će imati primjenu u raznim oblastima.

“U Srbiji smo do sada imali samo pojednačne uspjehe entuzijasta, a ovako bi prvi put napravili sistem finansiranja gdje bi mnogo ideja prošlo kroz početnu fazu i došlo do mogućnosti da se poslije predstave ozbijnijim fondovima u Americi i tako narastu. I kao što Izrael sada može da se pohvali što je u tome ravan Americi, mislimo da će i Srbija moći u Evropi da se pohvali da ima najbolji ekosistem za to”, poručio je Lučić.

On je rekao da očekuje da će sektor informacionih tehnologija (IT) biti glavna industrijska grana u Srbiji i njen glavni izvozni proizvod.

“Srbija tu stvarno ima šansu. Mala je razlika između bogatih i siromašnih zemalja, jer to početno ulaganje u start up-ove nije veliko”, rekao je Lučić.

On je objasnio da se start up ideja, kada postigne uspjeh, u velikom broju slučajeva prodaje velikim igračima.

Prema riječima Lučića, fond će biti fokusiran prije svega na Srbiju, ali je plan da se proširi i na region, od Slovenije do Sjeverne Makedonije.

Lučić je dodao da će fond biti jedan od načina i da se poveća prihod Telekoma od digitalnih servisa.

“Potpuno sam siguran da će ovaj fond pomoći da višestruko poraste vrijednost Telekoma Srbije i da i sa tim bude lider u regionu”, zaključio je Lučić.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...