fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStanković iz CKB-a na čelu berze

Stanković iz CKB-a na čelu berze

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi Odbor direktora Montenegroberze konstituisan je u petak u Podgorici i njime će ubuduće predsjedavati Dražen Stanković iz Crnogorske komercijalne banke (CKB), dok će mu zamjenik biti Mehmet Gonen, predstavnik Istanbulske berze, potvrđeno je iz berze.

Izvršna direktorica berze Milena Vučinić kazala je Vijestima da je Stanković direktor Treasury Trading sektora u CKB banci, članici mađarske OTP grupacije. On ima 18 godina iskustva u bankarskoj industriji, posebno upravljanje fondovima, imovinom i obavezama.

Gonen je izvršni potpredsjednik Istanbulske berze zadužen za razvoj poslovanja i marketing. Radio je za renomiranu finansijsku instituciju Goldman Sachs International u Londonu i za Merrill Lynch Turkey, a karijeru je počeo kao broker.

Vijesti pišu da se do novog Odbora došlo mimo volje gazde Atlas grupacije i Montenegroberze, Duška Kneževića. Na ponovljenoj Skupštini akcionara Montenegroberze krajem jula, Istanbulska berza je, iako sa dvotrećinskom većinom na toj sjednici, omogućila Atlas banci u stečaju i malim akcionarima, koji imaju neznatno više od pet odsto akcija, da preuzmu kontrolu nad Odborom direktora tako što su imenovali tri od pet članova.

To je izazvalo negodovanje kod odbjeglog biznismena i iz njegove kompanije je ocijenjeno da se radi o još jednom od pokušaja preuzimanja imovine Atlas grupe, ovog puta u dogovoru sa Istanbulskom berzom.

Zbog odluke suda da blokira imovinu više povezanih akcionara sa Kneževićem, suspendovano je pravo glasa većine vlasnika akcija u Montenegroberzi, koje su blokirane i oni nijesu mogli da učestvuju u odlučivanju na Skupštini.

Istanbulska berza ima oko 24,33 odsto dionica i na posljednoj, trećoj ponovljenoj, Skupštini imala je dvije trećine za odlučivanje, ali njeni predstavnici koji su se iz Turske uključili video linkom glasali su za samo dva člana u novom Bordu: Mehmeta Gonena i Derxa Hamza Seferija.

Ispred Atlas banke u stečaju, sa 5,79 odsto, kojom rukovodi stečajna uprava Centralne banke (CBCG), imenovana je Bojana Mitrović, dok su CKB sa 4,88 odsto vlasništva berze i Komercijalna banka Budva sa 0,147 odsto, što čini svega pet akcija, zajedničkim glasanjem izborili članstvo njihovim predstavnicima Draženu Stankoviću i Marku Pekoviću.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...