fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStanje u Aerodromima alarmantno ali ne zbog aktuelne Vlade

Stanje u Aerodromima alarmantno ali ne zbog aktuelne Vlade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stanje u Aerodromima Crne Gore je alarmantno, ali za to nije odgovorna aktuelna Vlada, ni Ministarstvo kapitalnih investicija, već nerad i javašluk, uz zapošljavanje kadra partija koje su prethodnih 30 godina činile vlast, saopšteno je iz tog resora.

Iz Ministarstva su kazali da su primili k znanju odluku vršiteljke dužnosti direktorice Aerodroma Crne Gore, Ane Lončarević Badnjar, o njenoj neopozivoj ostavci.

„Izražavamo žaljenje zbog njene odluke, jer smo uvjereni da je, bez obzira na ogroman izazov koji će vođenje Aerodroma predstavljati u budućnosti, uz izbor stručnih i nekorumpiranih saradnika, i uz konsultacije sa Odborom direktora i Ministarstvom, mogla da doprinese postavljanju te kompanije na zdrave noge“, navodi se u saopštenju.

Odbor direktora će, u narednim danima, u saradnji sa Ministarstvom imenovati novog v.d. direktora tog preduzeća.

„Kada je u pitanju novac dobijen sudskom presudom u iznosu od 9,4 miliona EUR, po osnovu duga Montenegro Airlinesa (MA) i lex specialis-a, čija je primjena onemogućena odlukama Agencije za zažtitu konkurencije (AZZK), Ministarstvo kapitalnih investicija smatra da je to pitanje etike“, rekli su njegovi predstavnici.

Ministarstvo, kako su naveli, nije u stanju, niti želi da ospori ili onemogući primjenu sudskih odluka, ali je spremno da svima jasno skrene pažnju na njihove reperkusije, jer stvaraju presedan koji može uzrokovati lančanu reakciju sa teškim posljedicama po budžet Crne Gore.

„I to smo jasno stavili do znanja Lončarević Badnjar. Naš predlog za rješenje trenutne situacije sa likvidnošću je bio da Aerodromi Crne Gore uzmu kratkoročni kredit, uz državne garancije, koji ne bi predstavljao posebno opterećenje za kompaniju zbog očekivanih prihoda u ljetnjoj sezoni, ali i temeljne analize finansija i racionalizacije svih troškova koje kompanija trenutno ima“, dodaje se u saopštenju.

Pred Odborom direktora Aerodroma je, kako su dodali, veliki zadatak da izabere novo, profesionalno rukovodstvo, i da zajedno sa njim temeljno restrukturira kompaniju u svim segmentima, napravi finansijsku analizu, donese predloge uštede i plan kratkoročnih i dugoročnih investicija.

„Vjerujemo da Aerodromi, kao jedan od najvažnijih državnih resursa, uz bolje vođenje i bez upliva političkih interesa, mogu da prevaziđu trenutne probleme i budu jedan od pokretača oporavka cjelokupne crnogorske privrede“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije