fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStanić: Gorivo u Crnoj Gori najjeftinije u regionu

Stanić: Gorivo u Crnoj Gori najjeftinije u regionu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gorivo u Crnoj Gori je, poslije duge borbe, najjeftinije u regionu, saopštio je šef medijskog tima i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić.

“Nekada smo u Crnoj Gori plaćali skuplje gorivo od skoro svih zemlja regiona, ali i mnogih članica Evropske unije (EU) poput Slovenije, Austrije ili Luksemburga, a danas plaćamo najjeftinije. Očigledno je da se i najsloženija pitanja mogu riješiti kada za to postoji jasna politička volja”, naveo je Stanić u saopštenju.

SDP je, kako je podsjetio, pet godina snažno instistarala na smanjenju akciza na gorivo i čak 14 puta predlagala taj zakon u Skuštini.

gorivo
foto: SDP

“Upravo je to i bio jedan od prvih poteza nove skupštinske većine, na predlog 43. Vlade, jer su one umanjene za čak 50 odsto”, rekao je Stanić.

Zahvaljujući toj činjenici, građani Crne Gore danas plaćaju najjeftinije gorivo u regionu po cijeni od 1,58 EUR po litru dizela, odnosno 1,66 EUR za litar benzina.

“U poređenju s tim, cijene dizela u regionu kreću se od 1,69 EUR u Sjevernoj Makedoniji do 2,15 EUR po litru u Albaniji. Cijena benzina u državama regiona je takođe veća od cijene u Crnoj Gori i kreću se od 1,71 EUR po litru u Bosni i Hercegovini pa do 2,02 EUR u Albaniji”, precizirao je Stanić.

Nažalost, kako je naveo, ove cijene su i dalje izuzetno visoke, zbog agresije Rusije na Ukrajinu i globalne tražnje.

“Međutim, sigurni smo da bi crnogorska privreda i građani bili u veoma teškoj situaciji da su cijene značajno preko dva EUR po litru”, poručio je Stanić.

Imajući u vidu da je gorivo u Crnoj Gori značajno jeftinije nego u zemljama regiona, Stanić je rekao da se može očekivati da kao turistička, ali i tranzitna zemlja, ostvarimo veće prihode nego što je poslije ovog smanjenja akciza očekivano.

“U svakom slučaju, smanjenje akciza je samo jedan od elemenata borbe za očuvanje životnog standard građana i snaženja crnogorske privrede. Pred nama je izazovan i neizvjestan period zbog krize koja je zahvatila cijeli svijet i neophodno je učiniti dodatne napore kako bi se građani Crne Gore zaštitili od poremećaja na tržištu, pogotovo energenata i hrane”, zaključio je Stanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije