fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStandardi za mala i srednja preduzeća jeftiniji 15 odsto u narednih mjesec

Standardi za mala i srednja preduzeća jeftiniji 15 odsto u narednih mjesec

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Institut za standardizaciju Crne Gore (ISME) će, povodom Svjetskog dana standarda, za mala i srednja preduzeća obezbijediti da cijena standarda, kupljenih u narednih mjesec, bude 15 odsto niža.

Iz ISME-a su kazali da će to biti doprinos Instituta, kao društveno odgovorne organizacije promovisanju Dana standarda, ali i još jedna aktivnost za dobrobit zajednice.

“ISME, koji je osnovan 2007. godine, do sada ima usvojeno oko 80 odsto svih evropskih standarda ili oko 23 hiljade MEST standarda. MEST je akronim za crnogorske standarde i srodne dokumente i zaštićen je autorskim pravom”, navodi se u saopštenju povodom Dana standarda koji se obilježava danas.

Direktor ISME-a, Zoran Glomazić, saopštio je da je cilj da naredne godine ISME aplicira kod evropskih organizacija za punopravno članstvo.

“Crna Gora je u novembru 2007. godine usvojila Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i time se obavezala na preduzimanje konkretnih akcija radi ispunjenja uslova koji su postavljeni za članstvo u EU”, naveo je Glomazić u saopštenju.

On je kazao da su preuzimanje i primjena cjelokupnog zakonodavstva EU najveći izazovi sa kojima se suočavaju države koje su podnijele zahtjev za pristupanje u EU.

“Tri kriterijuma, koje svaka država kandidat mora da zadovolji prije nego što pristupi EU su da ima stabilne institucije koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje manjina, da ima zdravu tržišnu privredu i da preuzme u cjelini pravne tekovine odnosno da se obaveže da će slijediti ciljeve EU”, podsjetio je Glomazić.

Punopravno članstvo u EU, kako je naveo, podrazumijeva da nacionalno tijelo za standardizaciju te zemlje bude prethodno primljeno kao punopravni član evropskih tijela za standardizaciju CEN/CENELEC.

“Ispunjavanje toga uslova povezano je sa dostizanjem određenih kriterijuma koji su vrlo zahtjevni. Ključno je usvajanje preko 80 odsto evropskih standarda i srodnih dokumenata na nacionalnom nivou”, rekao je Glomazić.

ISME teži da, kako je kazao, ispuni zahtjeve za punopravno članstvo u međunarodnim i evropskim organizacijama za standardizaciju i to se prvenstveno odnosi na Međunarodnu organizaciju za standardizaciju (ISO), Evropski komitet za standardizaciju (CEN), te Evropski komitet za standardizaciju u oblasti elektrotehnike (CENELEC).

“Time bi se ujedno steklo i pravo punopravnog učešća crnogorskih eksperata u izradi međunarodnih i evropskih standarda i zastupao interes crnogorske privrede i društva uopšte”, smatra Glomazić.

Prema njegovim riječima, savremeno poslovanje, a posebno ono u oblasti proizvodnje, usluga, tehnologije, organizacije i upravljanja, posljednjih decenija preživljava duboke i burne promjene.

“Savremeno poslovanje karakterišu nova pravila, metode i vještine. Promjene kojima težimo omogućavaju stvaranje nove poslovne klime, dajući pozitivan doprinos svijetu u kome živimo. U današnjem visokokonkurentnom i složenom okruženju, pitanje održivosti, posmatrano sa ekonomskog, ekološkog i društvenog aspekta, znači da poslovanje mora da bude efikasnije u širokom spektru mjera i pitanja”, naveo je Glomazić.

Stoga, kako je ocijenio, standardi koje usvajaju predstavljaju moćno sredstvo koje pomaže organizacijama u postizanju njihovog punog potencijala kako na domaćem tako i na stranim tržištima.

“U ovakvom kompleksnom sistemu vrlo je značajna uloga Instituta za standardizaciju. Ona više nije samo izrada i usvajanje standarda, nego se ta osnovna funkcija odnosi na razvoj, a to znači na primjenu i uključivanje svih zainteresovanih u donošenju i primjeni standarda”, saopštio je Glomazić.

On je objasnio da sa porastom broja zainteresovanih za standarde i porastom broja standarda koji se svake godine objavljuju, kao i onih koji se revidiraju, raste broj onih koji su direktno uključeni u proces izrade, usvajanja i primjene standarda, odnosno, onih kojima treba znanje o standardima.

“U ovom momentu, pored realizacije godišnjeg Plana donošenja crnogorskih standarda i srodnih dokumenata, Institut aktivno radi na implementaciji nekoliko projekata od kojih se očekuje da funkcionisanje Instituta podignu na značajno veći nivo, a da zaposlenima omoguće veću efikasnost u odvijanju svakodnevnih funkcija”, rekao je Glomazić.

Takođe, očekuju se i veliki benefiti za korisnike odnosno zainteresovane strane i u dijelu donošenja i u dijelu primjene standarda.

“Sa druge strane, uspješno implementiranje tih projekata doprinijeće ispunjenju određenih uslova za punopravno članstvo u CEN/CENELEC-u. Radi se o projektima implementacije standarda kvaliteta i informacione bezbjednosti u poslovne funkcije Instituta i o implementaciji informacionog sistema i nadogradnji i redizajnu sajta”, precizirao je Glomazić.

On je najavio da je u planu da do kraja godine ili u prvom kvartalu naredne obezbijede elektronski uvid, pregled i prodaju MEST standarda, što će u potpunosti promijeniti dosadašnji odnos Instituta prema zainteresovanim stranama i obrnuto.

“Institut priprema, prvi put u Crnoj Gori, objavljivanje kataloga koji će biti dio registra MEST standarda. Katalog će sadržati podatke o preko tri hiljade standarda i očekujemo da će biti od velike koristi privredi u smislu pronalaženja informacija o potrebnim standardima, ali i o informacijama kojim sve resursima Institut raspolaže, gdje može doprinijeti poboljšanju poslovanja i na koji način se posredstvom Instituta mogu obezbijediti standardi”, kazao je Glomazić.

Izlazak kataloga se očekuje početkom novembra.

“Pored napora koji ulažu zaposleni i upravljačke strukture u funkcionisanje ISME-a, posebnu zahvalnost iskazujemo članovima Tehničkih komiteta ISME za napore, kompetentnost profesionalnost i posvećenost radu na donošenju MEST standarda”, dodaje se u saopštenju.

Dan standarda se u svijetu oblilježava od 1970. godine, sa porukom koja uvijek ukazuje na značaj rješenja koja standardi nude proizvođačima, projektantima, pružaocima usluga sa ciljem da se svim korisnicima obezbijedi veća dostupnost proizvoda i usluga.

Ovogodišnji moto Svjetskog dana standarda je Zaštitimo planetu standardima i predstavlja jasnu poruku za jačanje svijesti o značaju ekologije i potrebi da se više brine o životnoj sredini, kroz primjenu standarda.

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...