fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStabilnost i strateško djelovanje za šestu titulu najaktivnije banke

Stabilnost i strateško djelovanje za šestu titulu najaktivnije banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Hipotekarna banka već šest godina zaredom nosi titulu najaktivnije finansijske institucije, pri čemu je u jednoj izazovnoj godini, prema riječima njenih predstavnika, pokazala svoju stabilnost, otpornost i strateško djelovanje i time opravdala povjerenje klijenata kojih je sve više.

Članica Upravnog odbora Hipotekarne banke, Ana Golubović, kazala je da ih u banci izuzetno raduje ta vrsta prestižnog priznanja koju je dodijelila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koje je i međunarodna potvrda njihovog kvalitetnog i pažljivo utabanog profesionalnog pravca.

“Vrijeme pandemije koje je usporilo sve poslovne procese nije značajno uticalo na izuzetne aktivnosti Hipotekarne banke i čini nas ponosnim što nijesu samo klijenti prepoznali ove vrijednosti već ovako važan finansijski subjekat kao što je EBRD”, rekla je Golubović.

HB EBRD
foto: HB

Učešćem u tom programu, nastaviće da obezbjeđuju crnogorskim privrednicima podršku kako bi ojačali svoje uvozno-izvozne aktivnosti i olakšali im dalje poslovanje.

„Svjesni smo da su priznanja vjetar u leđa koja nas obavezuju da uz profesionalni kadar kakav je kadar naše banke, posvećenost i marljiv rad, nastavimo putem progresa i kvaliteta“, dodala je Golubović.

Hipotekarna banka podržava ostvarenje održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih nacija čime je zauzela lidersku poziciju na bankarskom tržištu u segmentu održivog modela poslovanja.

„Posvećeni smo klijentima i budućnosti i zato je održivo poslovanje obaveza odgovornih privrednih subjekata. Hipotekarna banka je 11. novembra prošle godine potpisala Principe odgovornog poslovanja, čime je postala prva crnogorska banka, članica Finansijske inicijative u okviru Programa životne sredine Ujedinjenih nacija“, navela je Golubović.

Prema njenim riječima, svoju posvećenost ostvarivanju ciljeva održivosti, pokazala je zvaničnim uključivanjem aspekta održivosti u svoju poslovnu strategiju.

„Aktivno radimo na pripremi projekta čiji je krajnji cilj uspostavljanje ESG standarda, standarda koji usklađuju korporativne politike sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja. Ovi standardi podrazumijevaju potpuno novi set kriterijuma i smjernica za dobro korporativno upravljanje”, rekla je Golubović.

Navedeni standardi se, kako je dodala, često povezuju sa UN-ovim ciljevima za postizanje održivog razvoja do 2030. godine, tako da biznis može dati svoj doprinos ostvarenju globalnih ciljeva, kao što su zaštita životne sredine, obezbjeđivanje mira i prosperiteta za sve, iskorenjivanje siromaštva i gladi.

“Nakon usvajanja Strategije održivosti banke, fokus će biti na njenoj implementaciji. Do kraja ove godine svi zaposleni banke biće edukovani o ovoj inicijativi kada će biti objavljen i dokument koji će pokazati progres u implementaciji usvojene strategije, stepen ostvarenja postavljenih ciljeva, postignutih rezultata i sprovedenih inicijativa”, navela je Golubović.

To će, kako je kazala, predstavljati prvi korak u vrlo važnom i zahtjevnom izvještajnom procesu koje kompanije preduzimaju kada analiziraju i mjere dostignuća u oblasti zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

“Motivisana da proaktivno podrži ostvarenje održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih nacija, Hipotekarna banka zauzima lidersku poziciju na bankarskom tržištu i u segmentu zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja”, saopštila je Golubović.

Banka je mnoge privredne subjekte obradovala mogućnošću plaćanja putem telefona i to na način da je mobilni telefon sada i POS terminal (terminal za plaćanje putem platnih kartica i mobilnog novčanika).

“Ovo inovativno rješenje namijenjeno je unapređenju poslovanja privrednih subjekata – malim i srednjim preduzećima, kao i registrovanim preduzetnicima, a omogućava i izdavaocima privatnog smještaja da svoje usluge naplaćuju putem platnih kartica“, rekla je Golubović.

Aplikacija je, kako je objasnila, jednostavna za korišćenje, nema dodatnih aparata osim onog koji već posjedujete – Vaš Android uređaj, mobilni telefon ili tablet. Ono što ovu aplikaciju čini jedinstvenom jeste što nastala u saradnji sa kompanijama Mastercard i Visa.

“Aplikacija omogućava naplatu usluga i proizvoda putem platnih kartica ili mobilnih novčanika, bilo kad i bilo gdje i kao što ste rekli, korak je ka digitalnoj transformaciji, po čemu smo kao banka prepoznati na bankarskom tržištu”, dodala je Golubović.

Aplikaciju, kako je rekla, mogu koristiti upravo oni preduzetnici koji vrše usluge koje su nam svima potrebne, poput vodoinstalatera, električara, frizera, obućara, taksista, a koje smo do sada uglavnom plaćali gotovinom.

„Ovo novo digitalno rješenje za prihvat beskontaktnog plaćanja platnim karticama i telefonima, unaprijediće poslovanje privrede i omogućiti povećanje prihoda, a građanima će život učiniti lakšim“, ocijenila je Golubović.

Aplikacija MojPOS je jednostavna za korišćenje, dovoljno je da imate Android uređaj i da podnesete zahtjev banci putem sajta Hipotekarne banke www.hb.co.me ili u bilo kojoj poslovnici.

„Naši klijenti koji se prijave za servis MojPOS biće oslobođeni mjesečne naknade tokom prvih šest mjeseci korišćenja aplikacije“, saopštila je Golubović.

Ona je, govoreći o turističkoj sezoni, kazala da se dobri proizvodi ne mijenjaju, pa samim time proizvod poput kredita pod nazivom Dobra sezona nailazi na sve više korisnika.

„Dobra sezona krediti su namijenjeni pravnim i fizičkim licima u sektoru turizma i mogu se upotrijebiti za pripremu nove turističke sezone kroz izgradnju, uređenje, adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju objekata, opremanje soba, apartmana, kuća za odmor, hotela, ugostiteljskih objekata, zatim nabavku plovila i druge opreme u svrhe iznajmljivanja, kao i refinansiranje postojećih turističkih kredita”, navela je Golubović.

Takva vrsta kredita pokazala se kao značajna pomoć u trenutku pripremnih aktivnosti vezanih za dobru sezonu.

„Sigurni smo da će ovo biti sjajna sezona, a da će svi oni koji na neki način žive od turizma nadoknaditi sve one gubitke uzrokovane pandemijom. Naša banka će uvijek biti posvećena poboljšanju njihovog poslovanja“, zaključila je Golubović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije