fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSrbiji poslati podaci potrebnih količina brašna i ulja

Srbiji poslati podaci potrebnih količina brašna i ulja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora poslala je Srbiji podatke potrebnih količina brašna, ulja i žitarica na mjesečnom i šestomjesečnom nivou i očekuje odluku njene Vlade, saopštio je Vijestima ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović.

”Razgovarao sam sa ministrom poljoprivrede, šumarstva vodoprivrede Srbije, Branislavom Nedimovićem. Poslali smo podatke za potrebne količine i čekamo odluku Vlade Srbije kojom se nadamo da će Crna Gora zvanično biti izuzeta od zabrane izvoza već tokom naredne sedmice”, kazao je Stijović.

Vlada Srbije je 10. marta usvolila Uredbu o zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, koja se odnosila na žitarice i brašno. Sedam dana kasnije, tom Uredbom je obuhvaćeno i jestivo suncokretovo ulje.

Prema njegovim riječima, paralelno sa tim obavljaju konsultacije i traže alternativna rješenja za nabavku namirnica na drugim tržištima, ako eventualno dođe do negativnog odgovora Vlade Srbije, jer se količine koje Crna Gora ima smanjuju i problem počinje da se javlja u pekarskom sektoru.

Za te ponude, kako je objasnio Stijović, nešto je veća cijena i komplikovanija logistika.

”U svakom slučaju robe ima na tržištu i sada se radi na logistici i cijeni. Prvo pregovaramo sa Srbijom zbog dugogodišnje saradnje, logistike koja je najjednostavnija, povjerenja koje je izgrađeno. Imamo i transport kamionima i željeznicom, tako da bi skidanje zabrane ili uvođenje kvota od Srbije pojednostavilo nabavku roba. Mi ne tražimo da nam neko nešto pokloni, već tražimo mogućnost da kupimo robu i da je nesmetano uvezemo. Sve u duhu dobrosusjedstva i smatramo da je odlična saradnja ministarstava poljoprivrede i u ovako otežanim okolnostima i poremećaja na tržištu u najboljem interesu obje države”, smatra Stijović.

On je naveo da su potrebe za pšenicom oko 50 hiljada tona za šest mjeseci (uključujući i potrebe
za mljevenje u brašno), a brašna kao alternative pšenici 35 hiljada tona za isti taj period.

”Kukuruza za stanovništvo oko tri hiljade tona, za stočnu hranu oko 20 hiljada tona, a jestivog ulja oko tri hiljade kilo litara. Sve ovo na šestomjesečnom nivou”, rekao je Stijović.

Stijović je saopštio i da je Vlada formirala Koordinaciono tijelo za praćenje stanja zaliha proizvoda od značaja za život i zdravlje ljudi, kojim on rukovodi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućem rukovodstvu ostavljaju preko 24 miliona EUR na računu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Dosadašnji predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Eldin Dobardžić i član...