fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSporazumom stvaraju prilike za snažniju ekonomsku saradnju

Sporazumom stvaraju prilike za snažniju ekonomsku saradnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Crne Gore i Azerbejdžana stvara se osnov za jačanje njihovih bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje, zaključeno je na sastanku predstavnika vlada dvije države.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su kazali da je potpisivanje sporazuma i sastanak ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i azerbejdžanskog ministra saobraćaja i digitalnog razvoja, Rashada Nabiyeva, upriličen tokom radne posjete Bakuu i predstavlja važan korak ka otvaranju novih tržišta i prilika za lakšu dostupnost Crne Gore turistima iz Azerbejdžana i ostalih zemalja tog regiona.

Ibrahimović je kazao da geopolitička dešavanja i promjene upućuju na potrebu otvaranja novih tržišta, a da potpisani sporazum predstavlja dodatni impuls turističkoj privredi Crne Gore.

„Podsjećam da je Crna Gora sporazume o saradnji u vazdušnom saobraćaju sa zemljama azijskog kontinenta do sada potpisala sa Ujedinjenim arapskim emiratima i Katarom, parafiran je sporazum sa Kuvajtom, a očekuje se i početak pregovora sa Gruzijom. Naš zadatak je da Crnu Goru učinimo dostupnom za turiste sa azijskog tržišta, ali i da jačamo bilateralne i ekonomske odnose sa tim zemljama“, poručio je Ibrahimović.

Nabiyev je rekao da je namjera azerbejdžanske Vlade da aerodrom u Baku bude kvalitetno povezan sa svim susjednim zemljama i da služi kao tranzitna zona.

Prvi direktni letovi između Crne Gore i Azerbejdžana realizovani su 2019. godine, tokom ljetnje turističke sezone i zabilježena je veća posjeta turista iz Azerbejdžana i susjednih zemalja Crnoj Gori.

Ibrahimović je saopštio da se potpisivanjem sporazuma stvaraju pretpostavke za otvaranje direktne linije tokom čitave godine, čime bi se omogućila bolja konekcija kako za turiste, tako i za privredne zajednice dvije države.

Sagovornici su se složili da je izgradnja turističkog kompleksa Portonovi, što je prema riječima Nabiyeva najveća investicija u turizmu koju je Azerbejdžan realizovao u svijetu, značajan korak u jačanju ekonomskih odnosa dvije države.

Nabiyev je dodao da građevinske kompanije iz Azerbejdžana već uspješno posluju na Balkanu i da postoji interesovanje za projekte koje Crna Gora namjerava da realizuje u budućem periodu.

On je dodao da Azerbejdžan ubrzano radi na poboljšanju kvaliteta saobraćajne infrastrukture u zemlji, sa posebnim akcentom na razvoj vazdušnih luka i željezničkog saobraćaja.

Ibrahimović je predstavio kapitalne projekte koje Crna Gora trenutno realizuje i koji su planirani u narednom periodu, a koji mogu biti interesantni za strana ulaganja, na prvom mjestu nastavak realizacije narednih dionica auto-puta i modernizacije željezničke pruge Bar –Boljare.

On je predstavio i razvojne potencijale Luke Bar, ali i sjeverne regije Crne Gore, gdje se izgradnjom žičara i značajnim ulaganjima u ski centre otvaraju mogućnosti za izgradnju hotelskih kompleksa.

„Potencijali sjevera nijesu valorizovani u punom kapacitetu i naša namjera je da razvijamo najprije turističku privredu, ali i povezane privredne grane, kao što su na primjer proizvodnja organske i halal hrane. Crna Gora jeste turistička destinacija i naši napori će biti usmjereni na privlačenje stranog kapitala, sa fokusom na razvojne projekte na sjeveru“, saopštio je Ibrahimović.

On je razgovarao i sa predstavnicima azerbejdžanske avio-kompanije Azal, koja je u fazi transformacije i modernizacije flote sa ciljem da postane lider u toj oblasti u zemljama regiona.

U tom smislu strategijom razvoja do 2030. godine predviđeno je otvaranje linija ka destinacijama kako prema zemljama EU, tako i prema Aziji, odnosno stvaranje transfer zone za zemlje EU i azijskog regiona.

Linija između Crne Gore i Azerbejdžana koja se realizuje tokom ljetne sezone bila je veoma uspješna, ocijenili su sagovornici i trebalo bi stvarati uslove za otvaranje redovne linije tokom čitave godine.

Ibrahimović je inicirao mogućnost saradnje AZAL-a sa Air Montenegro na realizaciji te direktne linije, o čemu će svakako detaljnije razgovarati predstavnici menadžmenta dvije kompanije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...