fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySpojen most Moračica

Spojen most Moračica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Most Moračica, na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare, spojen je, a u toku su završni radovi, poput hidroizolacije, odvoda, slivnika, ivičnih greda i pripreme za montažu zaštitne ograde.

Nadzornik gradnje autoputa, Vanja Ivanović, kazao je Televiziji Crne Gore da predstoji još dosta posla na opremanju mosta.

On je naveo da se radovi na petlji Smokovac izvode vrlo intenzivno, te da se rok završetka uklapa u potpunosti u generalni rok završetka prve dionice, a to je kraj septembra naredne godine, prenosi portal RTCG.

“U velikoj mjeri su izvedeni radovi na dva nadvožnjaka i jednom podvožnjaku. Takođe izgradnja mosta Morača, dužine 150 metara, vrlo intenzivno se odvija, svi šipovi u koritu Morače su odrađeni, što je dobro prije početka kišne sezone”, kazao je Ivanović i dodao da očekuje da sve bude završeno u roku.

Vrijednost radova, u skladu s ugovorom, je oko 30 miliona EUR.

“Na osnovu detaljnih analiza i višemjesečnih pregovora, potvrđena je kao realna i optimalna ponuđena cijena”, naveo je Ivanović.

Od 16 tunela, odnosno 32, budući da imaju po dvije cijevi, samo na tunelu Mateševo nekoliko segmenata betonske obloge nije završeno.

“To je tunel na kraju dionice, svi ostali tuneli su u završnoj fazi. Radi se na njihovom opremanju”, kazao je Ivanović.

On očekuje da se vrlo brzo nastavi asflatiranje narednog kilometra, nakon postavljanja posebnog sloja početkom septembra.

“To je pojačan asfalt, koji trpi saobraćaj, vremenske prilike. Imamo tri sloja”, dodao je Ivanović.

Prioritetna dionica Smokovac-Mateševo, dugačka 41 kilometar, košta 809,57 miliona EUR, od čega se država kod kineske Exim banke zadužila 688,16 miliona ili 85 odsto, a ostatak od 121,44 miliona ili 15 odsto obezbijeđen je iz budžeta.

Gradnja prioritetne dionice, čiji je glavni izvođač kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC), počela je 11. maja 2015. godine.

Najčitanije