fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSpajić: Najbolji budžet u istoriji Crne Gore

Spajić: Najbolji budžet u istoriji Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog Zakona o budžetu za ovu godinu najbolji je u istoriji Crne Gore, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, i dodao da ga karakteriše transparentost, a da je ujedno socijalni i razvojni.

„Njega karakteriše transparentnost, jer imamo programski budžet prvi put implementiran u svojoj punoći od kada znamo za Crnu Goru. Imamo četiri nivoa transparetnosti do nivoa aktivnosti, tako da će građani znati gdje se troši svaki cent u odnosu na one prethodne budžete“, naveo je Spajić.

On je rekao da će svaka potrošačka jedinica u državnoj upravi, njih 94, morati do detalja da navedu gdje troše novac.

„Ako to ne objasne, neće moći ni da dobiju novac. Oni su bili prinuđeni da to urade i bilo je tu dosta neprijatnih scena, ali prošli smo sve to i dobili rezultat koji je na ponos ovoj državi“, poručio je Spajić na konferenciji za novinare.

On je, govoreći o usvajanju budžeta na Skupštini, rekao da je to teško komentarisati, jer su se čuli oprečni stavovi raznih poslanika.

„Ne bih ulazio u hipotetičke scenarije. Siguran sam da za ovakav budžet, koji je najbolji u istoriji Crne Gore, ne postoji nijedan razlog da se ne usvoji“, kazao je Spajić.

On je dodao da su nakon preuzimanja resora zatekli tešku situaciju, podsjećajući da je recesija na nivou od 15,2 odsto.

„Smanjili smo bazu za ovu godinu, samim tim otežali i predviđene prihode“, naveo je Spajić.

On je objasnio da su izbacili 100 miliona EUR za koncesiju za Aerodrome, što je bilo nerealno za ovu godinu, kao i nasilnu naplatu dugovanja Opštine Budva od 30 miliona EUR.

„Naći ćemo rješenje u razgovoru sa njima. Ne bismo da ih otjeramo u srednji vijek tako što ćemo nasilno to na naplatimo“, kazao je Spajić.

On je rekao da je kapitalni budžet skoro u potpunosti naslijeđen i da je njegov kvalitet jako loš, odnosno da nije dobro regionalno rapoređen.

„To dovodi do velike disproporcije, kao što Kolašin dobija 1,5 hiljada EUR po stanovniku, a Opština Ulcinj jedan EUR, što je jedno zastiđe i jako loša poruka, ali ne ove Vlade“, naveo je Spajić i dodao da će jedan od ključnih projekata ove godine biti infektivna bolnica u Podgorici.

On je saopštio da su uspjeli da budžet bude i socijalni i razvojni.

„Nijesmo smanjivali plate, penzije, ni socijalna davanja, a u isto vrijeme imali smo kapitalne investicije i subvencije na istom ili većem nivou kao prošle godine“, dodao je Spajić.

Na pitanje na osnovu čega su u Ministarstvu projektovali prihode vezano za zakon o oduzimanju imovine, koji još nije usvojen, Spajić je odgovorio da Crna Gora već ima set poreskih zakona koji su više nego dovoljni da se počne primjena.

„Stopa naplate poreza na neprijavljenu imovinu je samo devet odsto i mi ćemo korigovati samo tu rečenicu u zakonu i podići stopu na mnogo veći nivo. Ne bi trebalo da imamo probleme u Skupštini što se toga tiče“, saopštio je Spajić.

Vlada ove godine planira prihode i od povećanja minimalne zarade od 1. jula na 250 EUR. Na pitanje hoće li biti socijalnog dijaloga do tog datuma i hoće li se izaći u susret poslodavcima i istovremeno smanjiti iznos opterećenja na zarade, Spajić je odgovorio da je dijalog sa poslodavcima jedan od prioriteta izvršne vlasti.

„U razgovoru sa njima ćemo doći do rješenja koje će zadovoljiti obje strane. Ne bih da prejudicram nikakva rješenja trenutno, jer je to jedno kompleksno pitanje i uključićemo maksimalno svu pamet koju možemo naći u u Crnoj Gori i van nje. Opterećenje koje trenutno crnogorski poslodavci imaju jednostavno nije izdrživo na dugi rok“, tvrdi Spajić.

On je kazao i da Vlada nije planirala da oporezuje penzije.

„Neće biti smanjenja plata, penzija i socijalnih davanja. Budžet koji smo koncipirali ne predviđa takve mjere“, naveo je Spajić.

Komentarišući kritike privrednika na akciznu politiku Vlade, Spajić je naveo da će ona biti usklađivana u potpunosti sa Evropskom unijom (EU), što nije bila praksa u prošlosti.

„Kada su u pitanju akcize na cigarete, mi smo imali obavezu da podignemo ponderisanu cijenu sa 2,1 na 2,5 EUR. To se odlagalo i Evropska komisija (EK) nam je zamjerala. Takođe, čak i sa ovim povećanjem ponderisane cijene ove godine, akciza će biti ispod zahtijevanog nivoa, tako da mislim da smo i dalje mnogo jeftiniji od EU“, dodao je Spajić.

On je, govoreći o smanjenju diskrecione potrošnje, kazao da je Vlada morala da smanji potrošnju na državnom aparatu, repezentacijama, putovanjima, konsaltingu i raznim drugim uslugama.

„Ukupni skraćeni diskrecioni troškovi su 170 miliona EUR“, precizirao je Spajić.

Govoreći o auto-putu, Spajić je saopštio da su u kapitalnom dijelu budžeta predvidjeli stavku za završetak prioritetne dionice.

„Taj novac je već u kapitalnom budžetu, ali smo, kada je riječ o izvoru finansiranja, trenutno u pregovorima sa China Road and Bridge Corporation (CRBC) i Exim bankom oko tog potencijalnog kredita. Međutim, i su slučaju da se ne dogovorimo, imamo dovoljno novca u trezoru da sami finansiramo zavreštak tog puta, tako da potpuno relaksirani ulazimo u pregovore sa kineskom stranom“, kazao je Spajić.

On je dodao da otplata kredita Exim banci počinje u julu.

„Otplata glavnice kredita ne ulazi u budžet i ona će se otplaćivati direktno iz trezora“, objasnio je Spajić.

On je, komentarišući nedostajućih 575 miliona EUR ove godine, rekao da neće biti novog zaduženja, osim ukoliko se ne postigne dogovor sa Exim bankom za auto-put.

„Imali smo u decembru obveznicu od 750 miliona i od toga 400 miliona služi za vraćanje starih dugova, pokrivanje budežtskog deficita ove godine, koji će biti oko tri odsto i vraćanje starih nepovoljnih kredita“, saopštio je Spajić.

On je rekao da se za ovu godinu očekuje impresivan rast ekonomije.

„Prošle godine pad je bio oko 15 odsto, tako da nije teško toliko ni porasti u ekonomiji kada dotaknete toliko dno, ali ove godine će rast biti nekih 10,6 odsto“, kazao je Spajić.

Premijer Zdravko Krivokapić je saopštio da je urađen apsolutni programski budžet Vlade.

„Sve je transparentno i sve jedinice su imale mogućnost da rade na ovom novom pristupu. Deficit će iznositi tri odsto, što je ključna karakteristika ovog budžeta“, kazao je Krivokapić.

On je naveo da je zato budžet u jednom dijelu restriktivan.

„Imamo tri ključne manjkavosti, kao što je 100 miliona EUR od prodaje Aerodroma Crne Gore, što smo isključili. Takođe, tu je i 80 miliona EUR ugovorenih obaveza iz prethodnog perioda, što je bila želja revanšizma prema Opštini Budva. Napravili smo jednu procjenu da bi svi mogli da prežive, a ne da neko bude kažnjen ili nagrađen“, rekao je Krivokapić.

On je, govoreći o kapitalnim investicijama, kazao da je prosječna vrijednost mjere kapitalnih investicija 200 EUR po stanovniku, ali nije ravnomjerno raspoređena.

Krivokapić je dodao da su svi podaci potpuno tačni i da mogu da se provjere.

„Sve ovo je pod direktnom katrakteristikom upravljivosti. Na bazi softverskih rješenja možemo da znamo kad je nešto urađeno ili nije“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da te povratne sprege nijesu bile karakteristika rada prethodnih vlada.

Na pitanje da li će obaviti razgovore unutar parlamentarne većine, s obziom da postoje uslovljanja usvajanja budžeta sa usvajanjem seta tužilačkih zakona, Krivokapić je odgovorio da je zakon o budžetu veoma bitan za funskcionisanje građana.

„Učiniću sve što je u mojoj moći. Razgovaraću i sa crnim đavolom ako treba, samo da Crnoj Gori bude dobro“, poručio je Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, kazao je da će sve aktivnosti Vlade u naredna dva mjeseca biti usmjerene na spašavanje turističke sezone.

„Moramo učiniti sve napore da spasimo turističku sezonu i mi vjerujemo u nju. Ne da će ona biti ostvarena na nivou iz 2019. godine, ali ostvarenje značajnog obima omogućiće da sve ono što je planirano budžetom bude realizovano i da narednu godinu proglasimo godinom razvoja i krenemo u velike projekte koji će trajno promijeniti našu privredu najbolje“, zaključio je Abazović.

Najčitanije