fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P indeks pao šesti dan zaredom

S&P indeks pao šesti dan zaredom

Njujok, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u četvrtak su oštro pale, pri čemu je S&P 500 indeks oslabio šesti dan zaredom, jer se ulagači plaše rasta kamatnih stopa i posljedica trgovinskog rata.

Dow Jones skliznuo je 2,13 odsto na 25.052 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,06 odsto na 2.728 bodova, a Nasdaq indeks 1,25 odsto na 7.329 bodova, prenosi Hrportfolio.

S&P indeks skliznuo je šesti dan zaredom, a samo u posljednja dva izgubio je više od pet odsto. To je posljedica strahovanja ulagača od daljeg rasta kamatnih stopa, zbog čega su prinosi na američke državne obveznice ovih dana dostigli najviše nivoe u sedam i po godina.

Doduše, u četvrtak su ti prinosi pali, nakon izvještaja koji je pokazao da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u septembru bila nešto niža nego što se očekivalo.

Ulagači se plaše da će se rast prinosa nastaviti, jer svi posljednji podaci ukazuju na snažan rast američke ekonomije, što bi moglo navesti Federalne rezerve (Fed) na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa kako bi spriječili pregrijavanje ekonomije i jačanje inflacije.

Ulagači se plaše i da će trgovinski rat između SAD-a i Kine, koji bi mogao još potrajati, naštetiti poslovnim rezultatima kompanija.

Ovih dana počinje sezona objavljivanja kvartalnih izvještaja američkih kompanija, a analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvarile rast dobiti od 21,3 odsto u odnosu na uporedni period.

„Ulagači se plaše da će se tržište teško oporaviti ako se pokaže da je rast zarada dostigao vrhunac, dok je tržište suočeno s dva čeona vjetra – rastom kamata i trgovinskim napetostima”, kazao je Michael O’Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje daljnji rast takozvanog VIX indeksa straha na Čikaškoj berzi opcija za dodatna dva boda, na 24,9 bodova, najviši nivo od februara. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfolije od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica, dok povećani obim trgovanja ukazuje na povlačenje s tržišta.

U četvrtak je na američkim berzama vlasnika zamijenilo 11,4 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,65 milijardi.

U svih 11 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale. Pritom je najveći pad, 3,1 odsto, zabilježio energetski sektor, jer su cijene nafte potonule na najniže nivoe u dvije sedmice.

Finansijski sektor skliznuo je 2,9 odsto, a među najvećim gubitnicama bile su dionice osiguravajućih društava, jer se ulagači plaše velikih odšteta zbog šteta koje je uragan Michael nanio Floridi.

Tehnološki sektor, koji je dan prije bio najveći gubitnik s padom od 4,8 odsto, u četvrtak je izgubio 1,3 odsto.

I na evropskim su berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,94 odsto, na 7.006 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,48 odsto na 11.539 bodova, a pariski CAC 1,92 odsto na 5.106 bodova.

Najčitanije