fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSolana novu upravu treba da dobije u martu

Solana novu upravu treba da dobije u martu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ulcinjska Solana neće ove godine dobiti novu upravljačku strukturu, iako je to bilo najavljeno, već vjerovatno u martu, jer lokalna vlast, koja treba da formira preduzeće za upravljanje kompanijom, nije uspjela da sakupi svu dokumentaciju.

To je Vijestima potvrdio predsjednik ulcinjskog parlamenta Adrian Mavrić navodeći da su u pitanju razlozi isključivo tehničke prirode.

Predlog odluke o osnivanju preduzeća koje će rukovoditi Solanom umjesto Nacionalnih parkova nije se našao na dnevnom redu sjednice ulcinjske Skupštine, koja je održana u srijedu.

”To iz razloga što nijesmo uspjeli da prikupimo svu neophodnu dokumentaciju i odobrenja. Vjerujem da ćemo sve kompletirati tokom januara i da će se predlog odluke naći na dnevnom redu Skupštine u martu”, kazao je Mavrić.

Nacionalni parkovi, shodno odluci Vlade, najstarijim ulcinjskim preduzećem upravlja od avgusta 2015. godine, s ciljem zaštite biodiverziteta. Opština Ulcinj trebalo je prošle godine da preuzme upravljanje Solanom, ali je odustala jer nije stvorila pravne pretpostavke da uđe u taj posao.

Stečaj u ulcinjsko preduzeće uveden je u prvoj polovini 2005. godine, a neuspjeli petogodišnji plan reorganizacije trajao je od početka 2006. godine. Pošto plan reorganizacije nije uspio, ulcinjska kompanija je u klasičnom u stečaju od 2011. godine.

Postupak privatizacije Solane “Bajo Sekulić” počeo je 2001. godine, na početku masovne vaučerske privatizacije. Uprava za katastar i državnu imovinu, na osnovu mišljenja Savjeta za privatizaciju, donijela je 17. decembra prošle godine rješenje kojim se dozvoljava da se ulcinjska Solana upiše kao državna imovina i da je Vlada jedini nosilac prava raspolaganja.

Država je kao vlasnik zemljišta Solane, zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula ove godine. Predstavnici manjinskih akcionara su nakon toga najavili tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju više od 200 miliona EUR.

Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića.

Upravni sud, nakon toga, usvojio je tužbu akcionarskog društva za proizvodnju morske soli “Bajo Sekulić” Ulcinj u stečaju i poništio mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte od 21. jula prošle godine, u kojem je kostatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem jedine crnogorske solane.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije