fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSocijalni savjet da razmotri opravdanost poskupljenja struje

Socijalni savjet da razmotri opravdanost poskupljenja struje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija slobodnih sindikata (USSCG) predložiće Socijalnom savjetu da se na sjednici, čije je održavanje planirano krajem mjeseca, kao posebna tačka razmatra pitanje opravdanosti povećanja cijene električne energije.

Iz Izvršnog odbora USSCG-a su saopštili da će zahtjev podnijeti sjutra na sjednici Predsjedništva Socijalnog savjeta i tražiti da sjednici prisustvuju predstavnici Elektroprivrede (EPCG), Regulatorne agencije za energetiku (RAE) i Ministarstva ekonomije.

“Posebno ćemo insistirati da dobijemo pojašnjenja o tome da li postoji studija, odnosno analiza opravdanosti povećanja cijene električne energije, kao i kako je moguće potencirati ‘tržišne cijene’ u netržišnim uslovima gdje nema konkurencije. Pitaćemo i kako je moguće povećanje cijene električne energije karakterisati ‘brigom o budžetu potrošača’, i to u situaciji kada opada standard i platežna moć građana”, navodi se u saopštenju.

Iz USSCG su kazali da su zabrinuti povodom najavljenog poskupljenja cijene električne energije.

“Postalo je pravilo da početak svake kalendarske godine obilježi udar na budžete zaposlenih i građana. Tako je početak prošle godine obilježen povećanjem poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 odsto na 21 odsto i zamrzavanje zarada, dok smo od januara ove godine zaokupljeni iščekivanjem najnovijeg poskupljenja električne energije koje će ići čak do šest odsto”, dodaje se u saopštenju.

Iz te radničke asocijacije su saopštili da je više nego zabrinjavajuće što takve cjenovne udare, posebno kada je u pitanju električna energija, ni u jednom segmentu ne prati adekvatan rast životnog standarda.

“EPCG se i ovog puta, kroz plašt ‘unaprjeđenja usluga i prilagođavanja potrebama potrošača’ i navodne brige o potrošačima, kao i u cilju ‘smanjenja’ njihovog budžetskog opterećenja, na veoma kreativan način poigrala ciframa, bojama i ponudama, kako bi nam što ‘prihvatljivijim’ predstavili još jedno u nizu poskupljenja cijene električne energije koja su obilježila nekoliko poslednjih godina”, poručili su iz EPCG.

Iz Unije su kazali da se EPCG “svojski trudi” da Crna Gora bude u samom vrhu kada su pitanju cijene električne energije po kilovat satu.

“Nemogućnost da problem konstantnog povećanja cijene električne energije bude riješen tržišnim putem, s obzirom na monopolsku poziciju EPCG, podrazumijeva da će teret tog poskupljenja i ovoga puta direktno snositi građani”, tvrde predstavnici Unije.

Oni su kazali da će to poskupljenje, samo po sebi, izazvati dalekosežne posljedice, jer će direktno ili indirektno uticati na povećanje cijena ostale robe i usluga, ali i na poslovanje preduzeća.

“To će biti novi adut u rukama poslodavaca koji, usljed visokih opterećenja, neće imati prostora za povećanje zarada”, zaključili su iz USSCG.

EPCG je u srijedu objavila tarifne modele snabdijevanja, koji će važiti od 1. marta. Domaćinstva i mali kupci, koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva, imaće pravo da odaberu osnovni, plavi, crveni ili zeleni model.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...