fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSocijaldemokrate predložile dopune zakona o PDV-u

Socijaldemokrate predložile dopune zakona o PDV-u

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokrate su dostavile u skupštinsku proceduru Predlog dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim se predviđa da se na stavke računa za struju koje se odnose na gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu ne plaća taj porez.

“Na taj način, neuključivanjem gubitaka u prenosnom i distributivnom sistemu u osnovicu za obračun poreza, smanjiće se iznos računa za električnu energiju”, objasnili su predstavnici Socijaldemokrata.

Oni su dodali da se na stavke postojećih računa, koje se odnose na gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu, obračunava PDV.

“Kako se PDV, kao porez na potrošnju, po prirodi stvari primjenjuje na isporučenu robu ili uslugu i plaća ga krajnji potrošač, onda nema logike da se na navedene gubitke obračunava PDV”, rekli su iz Socijaldemokrata.

Oni u obrazloženju oredloga naveli da je, prema podacima Elektroprivrede, ukupan iznos stavki na računima za struju, bez PDV-a, u 2019. godini iznosio oko 11,7 miliona EUR, u prošle godine oko 14 miliona, a za prvih pet mjeseci ove šest miliona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije