fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažiti ekonomske aktivnosti između Crne Gore i Bugarske

Snažiti ekonomske aktivnosti između Crne Gore i Bugarske

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tradicionalno odlične međudržavne odnose Crne Gore i Bugarske treba da prate snažnije ekonomske aktivnosti, čemu bi doprinijelo organizovanje foruma privrednika dvije države, ocijenili su predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović i bugarska ambasadorka Meglena Plugcziewa-Aleksandrova.

Sagovornici su, na sastanku održnom u petak, predložili da se taj skup održi u prvom kvartalu naredne godine.

Plugcziewa-Aleksandrova je, kako je saopšteno iz PKCG, kazala da su dvije države bliski prijatelji i treba da naprave bolje trgovinske odnosno ekonomske veze.

“Da bismo to postigli moramo da povežemo naše poslovne ljude. Takođe, moramo raditi na liberalizaciji trgovine”, navela je Plugcziewa-Aleksandrova i dodala da tome treba da doprinesu aktivnosti Mješovite komisije dvije države.

Crna Gora i Bugarska su prošle godine razmijenile robu u vrijednosti od 17,4 miliona EUR, 14,5 odsto više nego godinu prije. Crnu Goru je u istom periodu posjetilo 11,16 hiljada turista iz Bugarske, što je rast od 7,6 odsto i ostvarilo 33,49 hiljada noćenja.

Plugcziewa-Aleksandrova je rekla da postoji interesovanje bugarskih investitora za crnogorski sektor energetike, posebno za ulaganje u solarne parkove. Takođe su zainteresovani za veću trgovinu vinom, kozmetikom i drugom robom.

Golubović smatra da treba podstaći bugarske investitore da otvaraju proizvodne pogone u Crnoj Gori.

“Kako je Bugarska prepoznata, između ostalog, po poljoprivredi, mišljenja sam da postoje realne mogućnosti za ulaganje u naš agrar i prehrambenu industriju”, rekao je Golubović i dodao da je crnogorski ambijent za investiranje jako povoljan.

On je rekao da će, stavljanjem u funkciju energetskog kabla između Crne Gore i Italije, Crna Gora postati energetsko čvorište zapadnog Balkana. Pošto Bugarska ima višak električne energije, Golubović je ukazao na mogućnost njenog izvoza na tržišta zapadne Evrope preko Crne Gore.

Jačanju privredne saradnje doprinijela bi bolja avio povezanost Podgorice i Sofije, koja bi naročit značaj imala tokom turističke sezone.

Tokom sastanka ukazano je na evidentan deficit stručne radne snage na Balkanu i ulogu dualnog obrazovanja u njegovom prevazilaženju.

Plugcziewa-Aleksandrova je ponudila podršku Privrednoj komori, koja je jedan od nosilaca projekta dualnog obrazovanja u Crnoj Gori, u smislu povezivanja sa švajcarskim ekspertima iz te oblasti koji su visoko cijenjeni u svijetu, a vrlo aktivni u Bugarskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Pozdravljajući rezultate koje je Crna Gora postigla na putu pridruživanja Evropskoj uniji, Plugcziewa-Aleksandrova je ponudila pomoć bugarskih eksperata u daljem integracionom procesu.

Sagovornici su kazali da će Ambasada i Komora doprinositi jačanju saradnje privrednika Crne Gore i Bugarske, te kroz dalju komunikaciju definisati konkretne korake u tom pravcu.

Najčitanije

Novi poraz omladinaca u Vrnjačkoj Banji

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore poražena je večeras u Brnjačkoj Banji...