fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnaženje crnogorske privrede kroz saradnju IRF-a i EIB-a

Snaženje crnogorske privrede kroz saradnju IRF-a i EIB-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i Evropske investicione banke (EIB) dogovorili su dodatno snaženje strateškog partnerstva kroz nove modele saradnje, kako bi se snažnije podržala crnogorska privreda.

Na sastanku izvršne direktorice IRF-a Irene Radović sa direktorom EIB za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, Kadirom Bačecikom i menadžerom EIB-a za Crnu Goru, Đovanijem Camisom, istaknuto je zadovoljstvo kvalitetom dosadašnje saradnje.

“Konstatovane su i prednosti koje posredstvom IRF/EIB finansiranja ostvaruju mikro, mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori, kao i ranjive kategorije, među kojima biznisi ženskog preduzetništva i mladih”, navodi se u saopštenju IRF-a.

Radović je zahvalila na kontinuiranoj strateškoj podršci EIB-a finansiranju crnogorske privrede, kao i podršci osnaživanju IRF-a po uzoru na najbolju praksu državnih razvojnih institucija u Evropskoj uniji (EU), čime se dodatno osnažuje potencijal za podršku i tranziciju crnogorske privrede.

Ona je istakla značaj zelene tranzicije i implementacije klimatskih projekata u saradnji IRF-a i EIB-a, kao klimatske banke EU, naglašavajući da je IRF u prethodnom periodu odigrao ključnu ulogu u pandemijskom periodu i trenutnim aktivnostima usmjerenima na postpandemijski oporavak crnogorske privrede.

Predstavnci EIB-a su istakli zadovoljstvo saradnjom, pohvalivši proaktivnost menadžmenta IRF-a u iznalaženju inovativnih i efikasnih modela saradnje, a sve u cilju unapređenja podrške crnogroskoj privredi.

Oni su saopštili i da je EIB spreman za dodatno snaženje saradnje sa IRF-om, kako bi se osigurao podsticaj zelenih investicija za privredni i društveni razvoj, kao kreiranje mogućnosti za efikasnije korišćenje sredstava koja su raspoloživa Crnoj Gori po osnovu Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije