fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast dolara

Snažan rast dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima je vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice snažno porasla, dok je kurs eura oštro pao jer je rat u Ukrajini usmjerio ulagače prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je proše sedmice više od dva odsto, pa je u jednom trenutku dostigao 98,8 bodova, najviši nivo od maja 2020. godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,6 odsto, na 114,85 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Međutim, američka valuta je snažno ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura potonula oko tri odsto, na 1,0928 USD, najniži nivo od maja 2020. godine.

U fokusu ulagača bili su dalji napadi ruske vojske na ukrajinske gradove, što je na finansijskim tržištima izazvalo povlačenje kapitala iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, pa su svjetske berze prošle sedmice oštro pale.

S druge strane, porasle su cijene onih investicija, kao i pojedinih valuta koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena.

Zbog toga su na valutnim tržištima ojačale američka, japanska i švajcarska valuta.

Euro je pod pritiskom budući da je rat u Ukrajini smanjio očekivanja u vezi sa ekonomskim rastom eurozone.

„Euro se našao u epicentru nesklonosti ulagača prema riziku. S obzirom na to da cijene energenata rastu, a da se Evropska centralna banka (ECB)suzdržava od povećanja kamata, euro bi mogao dodatno oslabiti”, kazao je direktor u firmi Mizuho, Neil Jones.

Prema riječima analitičara, učinci rasta cijena energije i gasa vjerovatno će potkopati izglede za evropsku potrošnju i ekonomski rast.

Zbog toga su se pod pritiskom našle i druge evropske valute. Češka centralna banka intervenisala je u petak na tržištima kako bi zaustavila slabljenje krune, čiji je kurs prema dolaru pao na najniže nivoe u gotovo 20 mjeseci.

Intervenisala je i poljska centralna banka, međutim kurs zlota prema euru ipak je skliznuo na najniži nivo u 13 godina.

A kako je kurs mađarske forinte potonuo na rekordno niske nivoe, mađarska centralna banka agresivno je povećala kamatne stope.

Zbog toga se sve više špekuliše da će i ECB morati povećati kamate prije nego što se očekivalo.

“ECB neće imati drugog izbora nego da razmotri ovaj nagli rast inflacije, ali američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) neće odgoditi svoje planove, pa ćemo ponovo svjedočiti većim razlikama u monetarnim politikama”, rekao je analitičar u PineBridge Investmentsu, Mike Kelly.

Iako tržišta novca ne očekuju povećanje kamatnih stopa na narednoj sjednici ECB-a, sigurno je da će američki Fed povećati kamatne stope na sastanku od 15. do 16. marta, prvi put nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell poručio je da će podržati početno povećanje referentne stope za četvrtinu postotnog boda.

Zbog rata u Ukrajini i sankcija, kurs ruskog rublja pao je tokom sedmice na rekordno niske nivoe, oko 118 rubalja za dolar.

Ruska centralna banka oštro je povećala kamatne stope i pokušava podržati likvidnost na ruskom finansijskom tržištu, ali zbog sankcija su njene mogućnosti ograničene.

Tokom sedmice je agencija S&P snizila kreditni rejting Rusije dublje u špekulativno, neinvesticiono područje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije