fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSnažan rast dionica na Wall Streetu

Snažan rast dionica na Wall Streetu

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, nastavljajući uspon od prošle sedmice, jer je ulagače ohrabrilo dogovoreno primirje u trgovinskom sukobu između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Dow Jones ojačao je 287 bodova ili 1,13 odsto, na 25.826 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,09 odsto, na 2.790 poena, a Nasdaq indeks 1,51 odsto, na 7.441 bod, prenosi Hrportfolio.

Skok cijena dionica zahvaljuje se dogovoru između predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga da neće u narednih 90 dana uvoditi nove carine i da će u tom periodu pregovarati o otvorenim trgovinskim pitanjima.

Nakon sastanka dva predsjednika u subotu u Buenos Ajresu, Vašington je poručio da će suspendovati planove o povećanju carina sa deset na 25 odsto na 200 milijardi USD vrijedan kineski uvoz, što je trebalo stupiti na snagu 1. januara i da će Kina povećati uvoz iz SAD-a kako bi se smanjio američki trgovinski deficit.

Međutim, poručeno je i da će te carine uvesti, ako se u roku od 90 dana ne postigne trgovinski dogovor.

Iako je do konačnog dogovora još dug put, analitičari smatraju da već samo popuštanje trgovinskih tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije pozitivno utiče na tržišta.

„Danas se na tržištima slavi činjenica da su SAD i Kina odgodili najgori mogući scenario po pitanju trgovinskih odnosa. Međutim, treba riješiti mnoga teška pitanja, pa je još dug put do konačnog dogovora o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine”, kazao je strateg u firmi State Street Global Advisors, Michael Arone.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a među najvećim dobitnicima bio je industrijski sektor, s rastom od 1,2 odsto, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja.

Snažno su, oko dva odsto, skočile i cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte.

Tako je nastavljen rast cijena dionica na najvećoj svjetskoj berzi, nakon što je prošle sedmice S&P 500 indeks skočio 4,8 odsto, što je bio njegov najveći sedmični dobitak u posljednjih sedam godina.

To se najviše zahvaljuje porukama iz američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da bi ciklus povećanja kamata, koji traje tri godine, mogao biti pri kraju.

Doduše, analitičari očekuju da će Fed u decembru još jednom povećati ključne kamatne stope 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine.

Međutim, kažu da bi u narednoj godini Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata jer usporava rast najvećih svjetskih ekonomija, što bi moglo negativno uticati i na američku, i jer su cijene nafte posljednjih mjeseci oštro pale, što bi moglo izazvati slabljenje inflacionih pritisaka.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,18 odsto, na 7.062 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,85 odsto, na 11.465 poena, a pariski CAC jedan odsto, na 5.053 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije