fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast cijena dionica

Snažan rast cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, drugi dan zaredom, a berzanski indeksi su januar završili s najvećim mjesečnim gubitkom od marta 2020. godine.

Dow Jones ojačao je 406 bodova ili 1,17 odsto, na 35.131 bod, dok je S&P 500 skočio 1,89 odsto, na 4.515 poena, a Nasdaq indeks 3,4 odsto, na 14.239 bodova.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica, nakon oštrog pada prethodnih sedmica, prenosi SEEbiz.

Uprkos snažnom rastu u posljednja dva dana, Dow Jones završio je januar s gubitkom od 3,3 odsto, dok je S&P 500 potonuo 5,3, a Nasdaq indeks gotovo devet odsto.

Za S&P 500 i Nasdaq to je bio najveći mjesečni gubitak od marta 2020. godine, kada je tržišta uzdrmalo izbijanje pandemije koronavirusa.

To je posljedica prilagođavanja cijena dionica budućem okruženju u kojem bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), mogla zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

Nakon poruka čelnika Feda prošle sedmice, očekuje se da će Fed ključne kamate povećati u martu, prvi put od decembra 2018. godine.

U istom mjesecu bi Fed mogla okončati program kupovine obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilanse.

Procjenjuje se da bi u ovoj godini Fed mogao povećati kamate u pet navrata, s obzirom na to da se inflacija kreće na najvišim nivoima u 40 godina i da i dalje postoje ‘čepovi’ u nabavnim lancima, koji podržavaju rast cijena robe.

„Zaključak je da će kamate morati rasti, dok će dionice kompanija koje su dosad previše porasle ići na dolje. Kako rastu troškovi poslovanja, na primjer za plate, tako će ulagači tražiti sektore koji se mogu bolje nositi s inflatornim pritiscima. Teže će biti sektorima koje u budućnosti imaju perspektivu, ali sada imaju negativni tok gotovine”, kazao je direktor u firmi Norbury Partners, Decio Nascimento.

I dok će gubitak monetarnih podsticaja negativno uticati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti dalji oporavak ekonomije.

Pozitivno na tržište utiču i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 odsto, na 7.464 boda, no frankfurtski DAX porastao je 0,99 odsto, na 15.471 bod, a pariski CAC 0,48 odsto, na 6.999 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije