fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSnažan rast cijena dionica

Snažan rast cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama su cijene dionica prošle sedmice snažno porasle, jer su ulagače ohrabrile poruke iz Vašingtona i Pekinga o napretku trgovinskih pregovora, koji će se nastaviti naredne sedmice.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 3,1 odsto, na 25.883 boda, dok je S&P 500 porastao 2,5 odsto, na 2.775 poena, a Nasdaq indeks 2,4 odsto, na 7.472 boda, prenosi Hrportfolio.

Rast Dow Jonesa i Nasdaqa već osmu sedmicu zaredom najviše se zahvaljuje optimizmu ulagača zbog napretka u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

U petak su Vašington i Peking poručili da je u pregovorima u prethodna dva dana u načelu postignut konsenzus po nekim ključnim trgovinskim pitanjima i da će se pregovori nastaviti naredne sedmice u Vašingtonu.

To je podstaklo nadu da bi se uskoro mogao postići trgovinski dogovor i okončati carinski rat koji su prošle godine vodile te dvije najveće svjetske ekonomije.

Donedavno je predsjednik SAD-a Donald Trump poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1.marta, odmah nakon toga mogao povećati carine sa deset na 25 odsto na 200 milijardi USD vrijedan uvoz kineskih proizvoda.

Međutim, ovih je dana kazao da je voljan da produži rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon 1. marta ako vidi da pregovori dobro napreduju.

„Očekujemo da će se dugoročno carine na uvoz iz Kine smanjivati, no to će biti postupan proces, a neke od dosad uvedenih carina mogle bi ostati na snazi do izbora 2020. godine”, pišu analitičari Goldman Sachs banke u osvrtu na situaciju.

Ipak, ulagače u posljednje vrijeme zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda, što bi moglo negativno uticati na zarade kompanija.

U tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata izvještaja je objavilo oko 80 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 71 odsto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da će prosječni rast dobiti na godišnjem nivou u proteklom tromjesečju iznositi 16,2 odsto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 odsto.

Međutim, mnoge kompanije su smanjile procjene rasta zarada zbog usporavanja rasta globalne ekonomije.
Stoga sada analitičari očekuju da će u tekućem kvartalu zarade kompanija u prosjeku pasti 0,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od drugog tromjesečja 2016. godine.

I na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,3 odsto, na 7.236 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,6 odsto, na 11.299 poena, a pariski CAC 3,9 odsto, na 5.153 boda.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks porastao 2,8 odsto, na 20.900 boda.

Najčitanije

Crna Gora privukla pažnju milionskog auditorijuma BBC-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO) uspješno je realizovala promotivnu kampanju...