fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjiti PDV na struju na sedam odsto

Smanjiti PDV na struju na sedam odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) ponovo će Skupštini predložiti izmjene zakona kojim bi se porez na dodatu vrijednost (PDV) na struju smanjio sa sadašnjih 21 na sedam odsto, saopštio je član Predsjedništva te stranke, Mirko Stanić.

Stanić je Vijestima kazao da na taj način struja u Crnoj Gori ne bi bila najskuplja u Evropi u odnosu na životni standard.

Smanjenje PDV-a za građane i privredu bi, kako tvrdi, anuliralo negativne efekte povećanja izdvajanja za obnovljive izvore energije i poskupljenje struje za šest odsto za većinu potrošača kroz uvođenje novih tarifnih paketa.

SDP je u martu predložio te izmjene Zakona o PDV-a zajedno sa inicijativom za povećanje minimalne zarade i ukidanjem kriznih poreza, ali je skupštinska većina odbila i da ih uvrsti u dnevni red.

“Smanjenjem PDV-a bi, po uzoru na Hrvatsku koja je od 1. januara 2017. godine smanjila stopu PDV-a na električnu energiju sa 25 na 13 odsto, pomogli građanima čiji je standard značajno ugrožen zbog visokih računa, koji po podacima Eurostata, iznose više nego u Francuskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Norveškoj i drugim razvijenim državama ukoliko se uzme u obzir paritet kupovne moći”, dodao je Stanić.

On je saopštio da vladajuće partije odbijaju da stave taj zakonski predlog na raspravu već duže od pola godine.

Stanić tvrdi i da uštede smanjenjem PDV-a mogu biti značajne za građane.

“Na primjer, ako je nekom osnovni račun za struju 60 EUR, on plati još 12,6 EUR PDV-a po stopi od 21 odsto. Ukoliko bi stopa bila sedam odsto porez bi iznosio 4,2 EUR, odnosno uštedio bi 8,4 EUR. Za 12 mjeseci tom domaćinstvu ostalo bi sto EUR, što je vrijednost struje za mjesec i po ili koliko koštaju udžbenici za dva osnovca. Ako je osnovni račun domaćinstva 100 EUR, na smanjenju PDV-a mjesečno bi uštedjeli 14 EUR ili 168 EUR godišnje”, objasnio je Stanić.

Za firmu koja mjesečno troši hiljadu EUR za struju mjesečna ušteda bi bila 140 EUR, a godišnja 1,68 hiljada EUR, što je više nego tri prosječne zarade.

Time bi mnoge firme bile konkuretnije i mogle bi da smanje cijene svojih proizvoda i usluga.

Najčitanije