fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjili zaduženje Prijestonice Cetinje

Smanjili zaduženje Prijestonice Cetinje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zaduženje Prijestonice Cetinje je u posljednje tri godine smanjeno oko tri miliona EUR, prijevremno su vraćena i dva kredita, a imovina je uvećana za 3,6 miliona EUR, saopštio je njen gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

On je u intervjuu Radiju Crne Gore kazao da je od preuzimanja mandata, njegov prioritet bio konsolidacija javnih finansija i iznalaženje načina da se sve tekuće i obaveze iz prethodnog perioda izmiruju redovno.

”Ovaj pristup rezultirao je time da je poslije gotovo 15 godina zaredom zaustavljeno zaduživanje. U posljednje tri godine zaduženje Prijestonice smanjeno je oko tri miliona EUR, prijevremno su vraćena i dva kredita, a imovina je uvećana za 3,6 miliona EUR”, naveo je Kašćelan.

On je rekao i da kada se podvuče crta, pri kraju mandata aktuelne gradske vlasti, moraju biti zadovoljni postignutim, prenosi portla RTCG.

“Zadovoljan sam postignutim rezultatima, iako su oni, po mom sudu, u nekim segmentima mogli biti bolji da su objektivne okolnosti to dozvolile. U prvom redu mislim na pandemiju koronavirusa koja je znatno usporila privredna kretanja i uopšte život, i onemogućila nas da intenzivnije radimo na ključnom prioritetu – investicijama i novom zapošljavanju”, kazao je Kašćelan.

Ipak, kako je ocijenio, kada se crta podvuče, moraju biti zadovoljni – u različite infrastrukturne projekte, koji treba da poboljšaju kvalitet života građana, ali i da olakšaju poslovanje i privuku nove investicije, u mandatu ove lokalne uprave samo po osnovu Zakona o Prijestonici uloženo je više od 20 miliona EUR, dok su u toku projekti vrijedni oko 40 miliona EUR.

“Izgrađeno je ili rekonstruisano čak 70 kilometara puteva na seoskom području, što je ogroman uspjeh jer je to petina svih puteva na teritoriji Cetinja. Kao ključni problem, koji bi trebalo rješavati na nacionalnom i lokalnom nivou, izdvajam birokratizovane procedure i neadekvatne kadrovske politike”, precizirao je Kašćelan.

On je, odgovarajući na pitanje koji projekat smatra posebno važnim, a koji je ostao nerealizovan, kazao da se sa svojim timom bavio time kako da riješe problem vodosnabdijevanja Cetinja, zbog veoma kompleksnog sistema pumpanja vode sa nižih na više kote, velikih gubitaka na mreži i izuzetno visokih računa za električnu energiju koju koriste pumpna postrojenja.

“Već izvijesno vrijeme vode se pregovori sa Ministarstvom finansija i Evropskom investicionom bankom da putem kreditnog aranžmana, koji bismo vraćali novcem povučenim po osnovu godišnjih programa razvoja, riješimo ovo izuzetno važno pitanje za Cetinje. Prijestonica je već uradila Glavni projekat rekonstrukcije vrijedan 160 hiljada EUR. Projekat podrazumijeva zamjenu i rekonstrukciju vodovodne mreže u gradu duge oko 60 kilometara”, rekao je Kašćelan.

U međuvremenu, kako je dodao, dosta su radili na transportnom cjevovodu i pumpnim postrojenjima, ali i na nabavci i zamjeni opreme za vodovod.

Kašćelan je, govoreći o setovima mjera podrške privredi usljed pandemije koronavirusa, kazao da je Prijestonica prošle i ove godine donijela tri paketa pomoći cetinjskim privrednicima, ukupne vrijednosti 800 hiljada EUR.

“Propisujući pakete podrške odrekli smo se u najvećoj mjeri sopstvenih prihoda, ali smo smatrali da teret krize treba da podijelimo svi. Nedavno smo u Skupštini usvojili odluku o podsticajima za zapošljavanje lokalnog stanovništva koja propisuje da pravo na podsticaje imaju investitori i postojeći privrednici koji realizuju investicione projekte kojima se otvaraju nova radna mjesta za lokalno stanovništvo, odnosno oni koji realizuju investicione projekte koji doprinose razvoju turizma i poljoprivrede”, naveo je Kašćelan.

Podsticaji se određuju prema broju novih radnih mjesta, a u zavisnosti od oblika investiranja i mjesta investicije definisani su kroz programe podsticaja za investicije u biznis zonama i van njih. Mjere podrazumijevaju i novčane dotacije za novo zapošljavanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije